B de la Bonetti, Bergodi, Borcea şi Becali

octombrie 5, 2009 18

Liga I – o spirală a nebuniilor, un labirint al groazei, un circ experimental în care totul este obsesiv-repetitiv. În care ar fi o ipocrizie să găsim vină numai actorilor, fie ei conducători, antrenori sau jucători, ci în egală măsură este culpabilă presa, care ar trebui să-i tragă de mânecă. Dar cântărirea cu jumătăţi de măsură rămâne norma standard, chiar dacă se întâmplă să fie judecate două scenarii identice.
Spre exemplu, subiectul Dario Bonetti a fost dat afară de la Dinamo din cauză că a pătat onoarea unei părţi a acţionariatului. Situaţie întrucâtva similară celei unui conaţional de-al său, Bergodi, demis din cauză că a atentat chiorâş la demnitatea unicului patron al Stelei.
Sigur, coincidenţele continuă şi în „era post-italiană”, ambele team-uri implicate făcând 1-1 acasă în ultimul meci de Liga I, însă ele se rup atunci când vine vorba de abordarea celor două cazuri.
Cel al Stelei s-a petrecut după un rezultat foarte slab în Europa League, 0-0 acasă cu Şerif Tiraspol. Bergodi l-ar fi jignit pe patron, care l-a dat afară în câteva ore şi imediat Becali a devenit inamicul public numărul 1, exemplu de perversitate morală şi despotism batjocoritor. După două săptămâni Dinamo a pierdut în Ştefan cel Mare cu Panathinaikos, Bonetti s-a contrat cu Turcu şi Borcea, iar în 24 de ore îşi făcea bagajele de plecare.
Exact ca la Bergodi, despre Bonetti s-a spus că a bătut doi preşedinţi de club, însă cu toate aceste coincidenţe brusc, unghiul de a privi lucrurile s-a schimbat. Dacă Gigi Becali era blamabil fiindcă a intrat de două ori la pauză în vestiarul Stelei, în opt ani, Borcea şi fraţii impresari Becali nici nu-s băgaţi în seamă, deşi Bonetti a spus clar: „Borcea îmi cerea jucători în echipă!”.
A redevenit antrenorul de la obscura Juve Stabia, manechinul de care Dinamo n-are nevoie, pe când Bergodi este „gentlemanul care a fost dat afară de ciobanul din Ghencea”. Cu Bonetti pe bancă, timp de opt etape, Dinamo ocupa locul şapte, cu patru victorii, un egal şi trei înfrângeri. Cu Bergodi pe bancă, timp de şase etape, Steaua ocupa locul cinci, cu trei victorii, un egal şi două înfrângeri.
Performanţe asemănătoare pentru doi antrenori demişi pentru aceeaşi vină, dar care sunt totuşi trataţi într-un mod total diferit. „Câinele de pază” bolnav poate fi şi el un semn al lipsei perspectivelor de însănătoşire a fotbalului nostru.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.