Basescu: In timpul regimului meu…

noiembrie 18, 2009 0

(Sau cum psihanaliza ar trebui sa fie interzisa in preajma alegerilor prezidentiale)
Intr-un interviu postat pe site-ul www.basescu-live.ro, intitulat “Presedintele Traian Basescu intervievat de bloggerul Mirel – Valentin Axinte”, presedintelui ii scapa spre finalul dezbaterii urmatoarea fraza: “in timpul regimului meu am scos de sub spectrul santajului…” Stop.
Cum adica “in timpul regimului meu”? Traian Basescu se corecteaza pe loc, revine si spune “… in timpul mandatului meu am scos de sub spectrul santajului doua milioane de romani”. Buun. Ne-am linistit.
Probabil apasat de antecedentele nefericite in care i-au mai scapat formulari de genul “avem prea multa democratie” in loc de “avem prea multa birocratie”, presedintele candidat a tinut sa corecteze pe loc o eventuala pista de noi si noi atacuri si critici la adresa sa.
Corectura facuta de Basescu atrage atentia insa mai mult decat greseala si scaparea in sine. Sa nu fim rai si incorecti. Domnul Basescu tocmai ce vorbise pana atunci, in cadrul interviului, de regimul comunist, iar eroare de exprimare e usor de inteles si facil explicabila. Doar nu o fi gandit cu adevarat ca mandatul sau la Cotroceni chiar s-a transformat intr-un “regim Basescu”. Sau in “regimul totalitar Basescu”. Ca sa nu spunem ca termenul de regim (politic) se asociaza, de obicei, guvernarilor totalitare sau celor cu iz de dictatura si autoritarism.
Este locul in care se poate preciza ca prezenta celui care a realizat interviul s-a demonstrat a fi din plin o sursa de inspiratie, ratand astfel ocazia sa treaca cu totul neobservata.
Revenind la presedinte, este usor sa ii aplici diagnosticul clasic al psihanalizei si sa spui ca “gura pacatosului adevar graieste” sau ca gandul l-a luat pe dinainte si abia cand a devenit constient de ce a spus s-a corectat.
Probabil ca unii ar fi fost acum tentati sa stranga si celelalte “scapari” ale presedintelui, facute de-a lungul timpului de acesta. Ar fi strans toate intentiile sale autoritare exprimate mai limpede sau mai ascuns, ar fi contabilizat toate iesirile sale instinctuale de jucator care tine sa isi impuna vointa, indiferent de cost, si toate celelalte mituri, barfe si rautati care circula la adresa presedintelui.
Cu acest ghemotoc de exemple ciudate in mana acel cineva, care ar urmari probabil sa demonstreze cat de nedemocratic gandeste si actioneaza in substanta presedintele, ar merge mai departe si enunta ca aceasta este inca o mostra a adevaratei sale naturi de tiran.
De condamnat ar fi acela care s-ar apuca sa faca asa ceva! Ar demonstra astfel ca ii lipseste si viziunea marilor subiecte si a temelor profunde si ca nici nu este stapanul unui stil jurnalistic riguros. Stil din care argumentele sa se scurga dintr-unul intr-altul cu exactitatea si precizia logica a celor mai solide silogisme.
Nu, nu o sa ajungem acolo. Caci, niciodata nu am crezut cu adevarat ca Traian Basescu are simpatii, se gandeste sau macar isi doreste sa instaureze orice forma posibila de tiranie, totalitarism sau autoritarism. Toate afirmatiile facute pe aceasta idee au speculat si decontextualizat fapte, idei si “erori” ale presedintelui.
Mai mult, cred ca in prezent Traian Basescu se teme el insusi de ceea ce ii mai scapa uneori pe gura. Basescu ar nega si in somn ca si-ar dori un stat mai puternic, la comanda sa, si o functie de presedinte cu infinit mai multe puteri, tocmai pentru ca isi da seama ca natura si instinctele sale il imping catre o astfel de abordare.
Traian Basescu a ajuns sa ii fie frica de ceea ce ii poate scapa atunci cand vorbeste liber si uita de sine, atunci cand se aprinde, devine nervos si il ia gura pe dinainte sau atunci cand este lasat sa vorbeasca singur mai mult de o ora intreaga, asa cum tocmai s-a intamplat in interviul citat mai sus.
Ca un personaj dintr-un film de groaza, Traian Basescu se teme si incearca sa se stapaneasca si sa se fereasca el insusi de ceea ce isi da seama ca ar putea sa faca din greseala. Din aceasta cauza spuneam la inceputul textului ca psihanaliza ar trebui interzisa in campanie. Nu ar face decat sa scoata la iveala toti monstri adormiti sub poeziile si textele de campanie invatate pe de rost de candidati.
PS: Va las placerea sa descoperiti singuri, delectandu-va din plin cu reusita mostra de jurnalism, cand si cum spune presedintele “in regimul meu…”
basescu

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.