Calin Popescu-Tariceanu:discriminare cu papion

iulie 5, 2007 0

Cascade de indignari publice s-au pravalit – pe buna dreptate – in capul lui Traian Basescu atunci cind a avut proasta inspiratie sa o faca pe o ziarista „tiganca imputita”. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a si taxat pe seful statului pentru comportamentul sau „discriminant”, dindu-i un avertisment.
Luarile de pozitie publice – in presa scrisa, la televiziuni – fata de derapajul lui Traian Basescu au fost, cum spuneam, impresionante. O parte a mass-media i-a si cenzurat acestuia aparitiile, intr-o zi. De un tratament sensibil diferit, intr-o speta similara, se bucura adversarul presedintelui, Calin Popescu-Tariceanu.
Pentru cine nu stie, iata pe scurt „dandanaua”. Recent, premierul a declarat ca ” Ministerul Internelor si Reformei Administrative va trimite o echipa de cinci politisti care sa ajute la prinderea si repatrierea rromilor care comit infractiuni la Roma” si ca „acesti rromi comit toate infractiunile posibile, de la tilharie si prostitutie, pina la jafuri organizate si trafic de droguri”.  Apare negru pe alb asadar in declaratia Premierului una din formulele clasice de discriminare: etnia determina infractiunea! Efecte pina acum: miercurea viitoare va fi judecat la CNCD; mai multe ONG-uri au protestat fata de declaratiile Premierului;  mass-media a consemnat, de regula, „alb”, detasat, relaxat evenimentul.
Comparati, va rog: pe de o parte: TBasescu – superbombardat de presa pentru iesirea sa; pe de alta parte: CP-Tariceanu-autor, desigur, al unei disciminari cu papion- cvasitacere mediatica.
Bun – pina miercurea viitoare mai e timp ca presa sa se infameze, dar, sa fim realisti,  sperantele in aceasta privinta sint foarte putine. Si, a propos de ziua de miercuri: institutia  bizara numita CNCD – bizara, pentru ca „dubla masura” e o constanta in evaluarile sale, ca si temerile sale bine camuflate – e si ea in fata unui mare examen.
PS. In plus, a propos de „inflamarea mass-media”. Aceasta are deja o tema si mai crocanta: declaratiile presedintelui in legatura cu faptul ca multi ziaristi sint penibili.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.