Text de la un prieten despre Romania "neo-nazista"

iulie 6, 2007 0

 As fi avut mai multe propuneri pentru aceasta postare – un text ar fi putut fi conturat in jurul sugestiei lui „Trahanache” (a propos de „deal”-ul Morega-Tariceanu; multumesc pentru idee), insa am ales, in urma unui concurs de imprejurari, ceva diferit. Pe scurt: am primit un mesaj mai lung de la un prieten care stie ce vorbeste si care pune acut problema discriminarii, delicata in continuare la noi. I-am cerut permisiunea de a publica acest text si am obtinut-o, dar numai la pachet cu dorinta lui de a nu-i da numele. 
Va previn ca nu este un text vesel. Iata despre ce este vorba:   

Romania la zi: stat neo-nazist?
Romania de azi este periculos de legionaroida. Ea ramine o tara crestina cu traditie milenara (“fabulospiritul” romanesc fiind obligatoriu si unul “ospitalier”-“milostiv”), dar, paradoxal, si o tara a discriminarii rasiale si a exterminarii subtile si „democratice” pentru „ciumatii” si „leprosii” societatii postceausiste. Trei categorii covirsitor de mari ca numar al populatiei „se bucura” de exterminare lenta: romii, pensionarii-victime ale regimului comunist si „handicapatii”.Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu isi acoperea lipsa de inspiratie a declaratiei sale vadit rasiste, care-i facea raspunzatori pe romi (si doar pe ei) de infractionalitatea rominilor de la Roma, prin „programele intreprinse” de guvernul sau in… „directia” imbunatatirii situatiei romilor. Cu toate acestea, multi membrii ai populatiei rrome nu au inca nici macar carte de identitate, in conditiile in care s-au tocat milioane de euro din fonduri europene pe proiecte dedicate acestei „directii”, al caror termen a expirat, pentru a nu mai vorbi de insertia sociala (accesul la educatie, la locurile de munca si la conditii adecvate de locuit). Intr-o Uniune Europeana a incluziunii, rromii din
Romania continua sa fie exclusi de facto de catre societatea romaneasca. Programele de “imbunatatire” a situatiei acestora nu au depasit cercul vicios birocratic.
In aceste conditii, cersetoria ramine una din „meseriile” de baza pe care aceasta populatie o poate practica si o practica la modul curent fara a avea nevoie de carte de identitate, ori de o elementara educatie (chiar referitoare la igiena sau la cunoasterea drepturilor si obligatiilor cetatenesti).Corectitudinea politica” in cazul populatiei rrome inseamna aproape exclusiv inlocuirea termenului de „tigan” cu cel de „rrom” in declaratiile politicienilor.Tot recent, Grupul pentru Dialog Social atrage atentia asupra unei alte anomalii socio-politice care persista de la revolutie incoace: pensionarii colaboratori ai fostei Securitati continua sa aiba pensii nesimtit de mari comparativ cu pensionarii victime ale regimului comunist – fosti detinuti politici – arestati atunci pentru gindirea lor libera si pedepsiti tacit acum de catre actuala legislatie in vigoare, mostenita de la Ion Iliescu, alaturi de cea referitoare la „protectia sociala”. La  acestia se adauga taranii pensionari cu pensii ridicol de mici, victime atit ale regimului comunist, cit si ale legislatiei in vigoare, tributara fostei nomenclaturi. O categorie alarmanta de “leprosi” ai societatii romanesti actuale o reprezinta persoanele cu handicap, indeosebi cele cu handicap psihic. Romania „europeana” a decis, prin Legea sanatatii mintale din 2002 – „capodopera de caritate” a guvernului Adrian Nastase, sa-si condamne la moarte lenta prin infometare bonavii mintali pe motivul „integrarii in societate”, retragind celor mai multi dintre acestia odata cu calitatea de „handicapat” si orice sprijin banesc ori material, situatie valabila si pentru spitalele de psihiatrie. In conditiile in care societatea civila din Romania nu a reusit sa coboare cu totul in societate iar statul se loveste de aceeasi eterna „constringere bugetara” a tranzitiei, politia comunitara este, la rindu-i, „legata la miini si la picioare”. N-ar fi de mirare, pe fondul cresterii simpatiei pentru extrema dreapta romaneasca, care speculeaza lipsa de interes real a intregii clase politice vizavi de acesti „ciini comunitari”, sa apara in scurt timp voci care sa solicite …eutanasierea lor, pentru a le „usura” soarta si pentru a „civiliza” societatea romaneasca.
Cind va deveni Romania o tara comunitara cu spirit comunitar?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.