Caramitru: ”Putin arată slăbit și îngrozit. Dacă azi nu declară legea marțială, începe să piardă lupta internă”

Caramitru: ”Putin arată slăbit și îngrozit. Dacă azi nu declară legea marțială, începe să piardă lupta internă”

martie 4, 2022 3
Am citit multe analize făcute de specialisti militari ai NATO despre organizarea si funcționarea armatei rusesti. Va explic mai jos concluziile:
– armata la sol a Rusiei e organizata in BTG-uri (battlegroups) de 800-1000 de oameni. Rusia a trimis vreo 150 de BTG-uri in Ucraina
– BTG-urile funcționează foarte specific. Au mult mai multă artilerie decât armatele NATO. Sunt foarte greoaie (tancuri grele), care se deplasează încet (ei prefera cu trenul pentru miscari mai rapide). Au nevoie de o cantitate uriașă de benzina (plus mâncare si muniție, in fiecare zi, ca sa se deplaseze)
– In jurul fiecărui BTG, sunt folosiți militari in termen, trupe locale si trupe mobile de tip commando ca sa prevină atacurile la sol ale inamicului (își protejează centrul, e normal)
– Tipul de comanda e foarte învechit, de tip URSS. Comenzile vin de sus si nu se discuta, calitatea si moralul trupelor, a soldaților normali, e foarte scăzut (vin din provincii sărace, sunt vai de capul lor). In armata rusa – toti recruții sunt bătuți si umiliți de ceilalți la început ca sa știe cine e șeful si sa nu aibă Inițiativă. Cei mai amărâți sunt puși pe convoaiele de aprovizionare.
– Calitatea armelor e slabă (corupție si bătaie de joc mult mai mare decât la noi). Au foarte putine arme moderne (pentru ca alea sunt sofisticate, au nevoie de sisteme electronice de top – ori ei nu sunt in stare nici sa construiască mașini simple pentru civili, nu au capacitate de productie si de design – pana si Lada lucra cu Renault ca singuri nu pot).
Care este strategia pentru a opri aceasta armata conform doctrinei NATO? E fix ce fac ucrainenii – si fac foarte bine (fac cam ceea ce au făcut si finlandezii când s-au bătut cu trupele rusesti pe timpul lui Stalin):
ataca prioritar coloanele de aprovizionare ca sa nu ajungă benzina si mâncarea la BTG-uri. De asta vedeți multe coloane arse (sunt in mare parte cele de aprovizionare), tancuri abandonate, soldați ruși care fura mâncare din magazine. De asta coloana aia mare de 30km spre Kiev e blocată.
– Strategie ultra mobila de tip guerilla care ataca trupele avansate ale BTG-urilor si ataca prin spate in special pe aprovizionare ca sa le strice coordonarea. Cu Stinger si NLAW si drone turcești.
Ce înseamnă toate astea:
Le e foarte greu sa avanseze in interiorul Ucrainei pentru ca liniile de aprovizionare devin foarte lungi si extrem de vulnerabile. Încă nu au reușit sa înconjoare nici măcar Kharkiv care e la vreo 20km de granița cu Rusia.
– este îngrozitor de greu pentru ei, cu structura asta, sa poată face lupta urbană. Au trupe de parașutiști si spetznatz însă sunt puțini si sunt pe vehicule ușor de distrus. Si – dacă intra cu BTG-uri in orașele mari, fiind foarte lenți, devin ușor de distrus cu Javelin-uri. Deocamdată au luat doar un singur oraș cât de cât mai important (Kerson)
– Cu ce trupe au, este imposibil sa controleze teritoriul Ucrainei. Ar avea nevoie de 500’000-1 milion de trupe la sol (nu 170’000 cât au acum)
– Si atunci – fac ce știu mai bine. Trag de pe loc cu artileria (care e imensă) direct in orase sa le facă praf.
Problema deci e așa. Ucraina va rezista mult si bine si va cauza pierderi uriașe trupelor rusesti. Bombardamentele pe orase se vor intensifica si vor muri zeci de mii de civili. Războiul poate dura ani (așa a zis si Macron ieri). Putin încearcă sa aducă trupe din Belarus si celalalte tari aliate (Kazachstan, Kirghistan etc), dar pare obligat sa facă si conscriptie obligatorie în Rusia. E scenariul Siria la puterea 100.
Deci – in cel mai Rau caz posibil:
– va dura mult timp cu pierderi colosale in special de civili (si cu foarte multe milioane de refugiați in UE)
– NU are cum sa atace la sol o țară NATO, nu are resursele armate pentru așa ceva (deci stați liniștiti, riscul exista poate pentru Republica Moldova dar nu acum, peste câteva săptămâni dacă pica Odessa)
– Pe termen lung – e imposibil sa câștige Rusia războiul. E mult mai dur si greu decât in Afghanistan, si economia lor e mult mai praf decât atunci, sunt deja in faliment tehnic.
De asta strategia NATO/UE e corectă deocamdată:
– distruge economic Rusia ca sa nu aibă resurse pentru război si sa cauzeze – poate – o lovitura de palat la Kremlin
– Trimite multe Javelin, stinger, NLAW, drone.
– Nu risca – încă – o intervenție mai directa ca sa nu riște o escaladare nucleară (acum nu se pune problema, nu are de ce si pe cine sa dea bomba atomica Putin)
– S-a asigurat de o semi-neutralitate a Chinei (care a recunoscut suveranitatea Ucrainei si au vorbit direct cu Zelensky acum 2 zile).
Întrebarea este ce vom face dacă asistam in direct la un genocid total pe populația civilă (e foarte probabil – Putin a făcut asta si in Cecenia si in Siria). Dacă se ajunge la asta e posibila o intervenție limitată (de exemplu sa dam avioane la Ucraineni sau sa fie atacată Infrastructura in Belarus). Însă nu suntem încă acolo – se va pune problema poate peste 2 saptamani dacă rușii reușesc sa încercuiască Kiev si/sau Kharkiv si civilii încep sa moara cu zecile de mii. Probabil aprobat de Adunarea Generală a ONU ca intervenție limitată umanitară. Chiar dacă se întâmpla asta – nefiind un atac direct pe Rusia – nu exista motive pentru escaladare nucleară.
Deci va rog sa stati liniștiti – tot aud oameni care sunt in panica totala in România ca intra rușii mâine, scot bani de la bancomat, își fac bagajele. Oameni buni – aia nu au reușit sa captureze un sat lângă Kiev care e cât Periș si sunt blocați peste tot in Ucraina de fapt, nu au trupe in vest. Credeți ca pot sa intre in țara NATO care are 2000 de jet-uri de top top in toată Europa? Cu ce? Si dacă intra declara război si atunci cele 2000 de avioane pot intra sa ii distruga in 24 de ore TOATĂ armata la sol in Ucraina.
Oricum o luam. Rusia va pierde si noi suntem in siguranța. Nu știu cât va dura insa nebunia – pot fi ani buni de acum încolo sau sa colapseze regimul din Moscova repede. Nu știm. Dar încercați sa fiți raționali, nu sa înnebuniți de stres.
Si încă ceva – Putin ieri a apărut slăbit si îngrozit. Nu a mai amenințat pe nimeni din NATO cu nimic si a recunoscut public ca mor multi soldati rusi (a promis 60’000 dolari familiilor). Nu ar fi făcut asta dacă nu era sub presiune de la armată. Deci nu e de capul lui, nu poate face ce vrea. Pana si Lukoil s-a opus oficial războiului. Dacă azi nu declara legea marțială in Rusia cum se zvonește înseamnă ca începe sa piardă lupta interna la el.
Sursa: Andrei Caramitru/Facebook
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.