Ce e cu atîţia vampiri?, întreabă Andra. Se pare că sexul pe toate gardurile nu mai excită destul. Se caută iar sburătorii

octombrie 30, 2009 0

Primit leapsa de la Andra.  Am tot intors subiectul pe citeva din multele feţe – mi se pare mai important decit algerile. A.B. face o foarte buna trecere in revista. Ca să-i răspund la prima întrebare, o sa citez din mine.
Apropo de „citat din mine” – vampirii asta fac cînd muşcă: dau un citat. Adică pun pe gîtul unui umanoid semnul care precede citatul, „:”. Niciodată nu v-aţi gîndit cît de periculoase pot fi două puncte, nu? Deci să cităm şi să muşcăm:

Dincolo de spaima indusa de contele livid, te puteai totusi baza intotdeauna pe aparitia a minim doua domnite (binele si raul) in neglijeu, care sa-ti condimenteze spaima. In plus, spre usurarea publicului ultraconservator, intotdeauna invingea binele. Prin “bine” se pot intelege multe. Ati observat de exemplu ca eroul, de obicei logodit sau casatorit, este ispitit catre o viata extrafamiliala de fapt. Ati mai observat ca domnita este aparata de obicei cu dintii (sic!) de tatal sau, care se aliaza cu preotul sa infiga tepusa unde trebuie. “Binele” este reprezentat de societatea patriarhala, in care fetele cu aspiratii trebuie puse cu botul pe labe si maritate, eventual cu cine a hotarat tatal.Cu timpul, lucrurile se nuanteaza, evident, istoriile cu vampiri trec totusi si ele printr-o revolutie sexuala. Si, deloc o surpriza, spectatorii incep sa aiba nostalgii sau pretentii. Erotismul e mai intens cand e ascuns dupa o perdea rosie, de catifea, decat atunci cand il arunci pe un canal porno de mana a doua. Mai mult, vampirii si-au intarit statura de mari maestri ai combinatiilor: noi muscam gaturi si voi, muritorii, transmiteti prin intermediul nostru tabuuri, subiecte interzise.

Asta era in Money express. Intre timp, Vasile Ernu face o adevarata teorie a vampirilor in noua lui carte – romanii insisi ar avea statut de undead, de vampiri.
Eu as lipi-o de inflatia de filme cu zombie. Iar explicatia mea e ca revine gustul pentru „preludiu”:) in consumul mediatic al sexului. Şi vampiri, şi zombie vor să posede absolut.
Zombie-ul este complet extra-uman, vampirul e doar neuman, dar amindoua vietatile reprezintă două forme de atac ale trecutului asupra prezentului. Toate vinile trecute se intruchipeaza acum in forme de apocalipsa.
Erotismul  din filmele cu vampiri permite si o forma de romantism erotic, oricit si-ar trage-o aia in Trueblood.
Vampir preferat. Îmi plac vampirii din filmul Dance with the vampires, Polanski. Ia priviţi unul, prostuţ, homoerotic… Cu un Polanski tînăr care nici nu ştia ce-l aşteaptă, nici în film, nici în viaţă.

P.S. Mai are sens sa atrag atentia ca personaje feminine vampir nu s-au impus? Ele sint „victimele” (si, se pare, si consumatorii inraiti). Are loc o reabilitare a „sburatorului”… De data asta cu un deplin acord feminin; ELE par din ce în ce mai hotărîte s-o rupă cu miturile revoluţiei sexuale din 60-70.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.