Ce n-a spus Oana Lovin despre sparanghel: rețeta suavă cu brânză de capră, căpșuni cărnoase și arahide

Ce n-a spus Oana Lovin despre sparanghel: rețeta suavă cu brânză de capră, căpșuni cărnoase și arahide

mai 1, 2021 0

Sparanghelul a căpătat o reputație îndoielnică atunci când protestatara Oana Lovin, deseori vedetă în Sputnik, l-a fost ca imagine împotriva Europei ”imperialiste, care exploatează imigranții la muncă”.

Ce n-a spus însă Oana Lovin atunci când s-a folosit de legătura verde este că sparanghelul reprezintă unul dintre cele mai respectabile ingrediente culinare în bucătăriile lumii, de la restaurantele de ”fițe” la casele simple.

Specialiștii culinari ai publicației El Comidista au decis să combine cu succes sparanghel proaspăt, la plită, cu suc cremos de căpșuni proaspete și cărnoase, alături de brânză de capră și semințe uleioase.

În vreme de sărbători cu mâncăruri ”grele”, o astfel de rețetă poate fi o alternativă sănătoasă și sățioasă deopotrivă.

Lista de ingrediente este atât de simplă încât nu e de comentat decât eventual ce ține de brânză.

Dacă nu aveți de capră – există deja o manie pentru utilizarea excesivă a acesteia în salate cu un fir de cremă falsă de Modena, dar este încă o brânză perfect valabilă – folosiți feta, brânză de vaci mărunțită sau cuburi de proaspete , brânză latină, halloumi sau mozzarella. Dacă sunteți vegan, schimbați-o pentru cuburi moi de tofu.

Dacă v-ați săturat să pregătiți sparanghel la grătar, prăjit sau fiert, serviți-l crud, tăiat în felii foarte subțiri. Și dacă aveți o vinegretă de căpșuni, folosiți-o în multe salate verzi -mai ales cu rucola și spanac-, ori în salate tropicale cu mango, ananas sau papaya, salate reci de cuscus, bulgur și quinoa, sau într-un avocado tăiat în jumătate, tostaditas sau tartine cu brânzeturi albe. De asemenea, se potrivește bine cu pești precum tonul și somonul, în carpaccio de pui, porc și carne de vită și legume la grătar sau aburite (încercați și cu anghinare, este o încântare!).

Ingrediente

Pentru 2 persoane

O legătură de sparanghel verde proaspăt
1 lingură de brânză de capră
semințe după gust (înlocuibile cu orice fruct uscat, alune, caju, arahide etc)
Sare după gust
1 strop de ulei de măsline (pentru a decora)
Puțin ulei de măsline, pentru decorare

Pentru vinegreta de căpșuni

4 căpșuni medii
3 linguri de ulei de măsline
1 lingură oțet de mere
2 lingurite de miere
Sare
Ardei după gust

Preparare

Pregătirea

1

Începeți cu vinegreta. Alegeți tulpinile din căpșuni și spălați-le. Puneți toate ingredientele, cu excepția sării și piperului, într-un vas de blender înalt. Se bate cu blenderul câteva secunde până se obține un sos omogen. Se adaugă sare și piper, se amestecă și se lasă în pace până la final.

2

Spălați sparanghelul. Îndoiți tulpinile cu degetele pentru a separa partea cea mai dură și mai fibroasă. Se lasă la uscat firele.

3

Încălziți grătarul fără ulei și adăugați sparanghelul. În funcție de grosimea firelor, gătiți 4-6 minute, întorcându-le o dată sau până când sunt prăjite ușor la exterior.

4

În timp ce sparanghelul se gătește, sfărâmați brânza de capră cu degetele.

5

Așezați sparanghelul pe o farfurie, sare, presărați deasupra brânza sfărâmată și semințele, acoperiți totul cu vinaigreta de căpșuni și un strop de ulei de măsline. Serviți imediat.

Poftă mare! Inclusiv Oanei Lovin… 🙂

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.