Ce nu e bine în platforma STS pentru ”pașaportul COVID”. Dacă nu apeși pe ”ochi”, nu găsești Certificatul Verde!

Ce nu e bine în platforma STS pentru ”pașaportul COVID”. Dacă nu apeși pe ”ochi”, nu găsești Certificatul Verde!

iulie 7, 2021 0

„747.450 de români și-au descărcat certificatul digital (cifre centralizate la ora 10:00)! Cele mai multe documente (96%) sunt pentru cei care au ales să se vaccineze. Mă bucur că platforma funcționează bine, iar documentul se emite în doar câteva minute”, a scris miercuri, pe pagina sa de socializare, Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

STS a construit platforma https://certificat-covid.gov.ro care eliberează ”certificatele verzi” COVID pentru cei care vor să călătorească în afara țării.

Obținerea acestui nou tip de document de călătorie necesar în UE nu este complicată, dar pentru cei mai puțin obișnuiți cu accesarea internetului apar câteva capcane care le pot face viața complicată.

Când vrei să aplici pasul ”vizualizați datele” trebuie să apeși pe figurina cu ochiul

Pașii care trebuie urmați sunt simpli. Totul, până în momentul în care, după ce ai introdus datele personale (email, nume, prenume, CNP etc.), vrei să descarci certificatul.

Atunci, dacă nu cauți insistent și nu citești ghidul de utilizare (o bătaie de cap în plus!), nu vezi unde s-a ascuns certificatul tău! Pur și simplu, ai parcurs toți pașii, vrei să tipărești sau să salvezi în telefon certificatul, dar nu știi pe ce să apeși.

La final, dacă nu te-ai plictisit, descoperi. Documentul se află în spatele figurinei care reproduce un ochi stilizat. În acel mic semn se află certificatul după care alergi disperat.

STS nu a făcut o platformă rea. Dar dacă te îneci la mal după ce-ai tot înotat printre operațiuni, e păcat!

Pur și simplu, platforma are nevoie de un buton mai mare și mai vizibil în care să scrie explicit ”VEZI certificatul tău AICI”. Sau ceva similar. Acel ochi grafic, mic și pierdut în peisaj, nu e suficient.

În Europa, la acest moment nu e obligatoriu ”pașaportul COVID”

Există perioada de tranziție de șase săptămâni începând cu 1 iulie 2021, în care pot fi utilizate atât certificatele digitale UE privind COVID, cât și alte formate – adeverințele oficiale eliberate de autoritățile medicale, care atestă faptul că o persoană este vaccinată sau deține un test negativ. Recomandarea autorităților este să vă descărcați certificatul digital. Durează doar câteva minute și este valabil până în iunie 2022!

Ca să obțineți certificatul pentru schema completă de vaccinare trebuie să vă adresați Centrului de Suport, la numărul de telefon 021.414.44.25. Cei din call-centre vă vor da toate detaliile despre documentele pe care le puteți trimite în format electronic.

Acestea vor fi analizate de specialiști și, dacă totul este în regulă, va fi adăugată în sistemul din România și cea de-a doua doză. În acest fel, platforma https://certificat-covid.gov.ro va recunoaște că ați făcut schema completă și veți putea genera documentul care este valabil un an.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.