Cea mai mare sinucidere colectivă din istorie. Jim Jones, de la profeția vieții la ritualul morții

Cea mai mare sinucidere colectivă din istorie. Jim Jones, de la profeția vieții la ritualul morții

mai 2, 2021 0

În ce măsură ființa umană este capabilă să fie fidelă unei religii și credințelor ei? Faceți cunoștință cu Jim Jones și secta Templului Poporului, faimoasă, printre altele, pentru organizarea celei mai șocante sinucidere în masă din istorie.

Anii 1950 au fost un moment turbulent pentru omenire. Al Doilea Război Mondial tocmai se încheiase și lumea suferea o serie de schimbări constante. Uniunea Sovietică și Statele Unite se aflau la începutul Războiului Rece.

Jim Jones a fost un fervent admirator al lui Iisus Hristos și Lenin, dar a deturnat credința exact în direcția opusă imprimată de povețele Mântuitorului.

Timp de ani de zile a avut diferite slujbe – în special cea de vânzător de maimuțe – dar toate pentru a strânge banii necesari pentru a-și întemeia biserica. Astfel s-a născut Templul Poporului, o sectă socialistă care a promovat incluziunea oamenilor fără niciun fel de segregare.

Încetul cu încetul, grupul condus de Jones atrăgea adepți, în parte datorită discursului de a nu avea granițe de rasă sau naționalitate. Oratoria liderului său a permis templului să câștige multă putere, până la punctul în care entitățile de informații americane au început un proces de monitorizare a tuturor acțiunilor promovate de sectă.

Paradisul din Jonestown, orașul clădit după numele liderului

Jim Jones

Idealurile comuniste ale Templului Poporului nu au fost niciodată pe placul Statelor Unite. Secta care s-a născut în Indianapolis a fost forțată să se mute la San Francisco, dar au decis să emigreze în Guyana, în 1975.

Liderul le-a promis adepților săi că vor obține un paradis în țara vecină, Venezuela. S-au așezat pe 100 de hectare de teren, unde au construit orașul Jonestown, numit după fondatorul său.

Stilul de viață socialist a fost fundamentul locului. Oamenii au lucrat împreună și totul a fost pentru binele comun.

Existau ferme care furnizau provizii și, dacă erau necesare mai multe provizii, acestea erau aduse din Georgetown, capitala Guyanei.
Odată cu trecerea timpului, Jones a devenit corupt datorită libertății și puterii sale.

Pastorul a avut un comportament neregulat și și-a forțat adepții să efectueze muncă forțată și chiar să renunțe la custodia copiilor sectanților săi.

„Nopțile albe” – antrenament pentru sinucidere

Paranoia a distrus și puținul spirit pe care Jim Jones și adepții săi îl mai aveau. Gândindu-se că CIA sau FBI vor merge după el și secta sa, pastorul a dezvoltat simulările pe care le-a numit „nopțile albe”. Adepții au fost alertați că suferă o invazie și s-au oferit patru opțiuni: să fugă în Uniunea Sovietică, să fugă în pădure, să lupte până la moarte pentru a apăra templul sau să se sinucidă.

Strategia „nopților albe” a fost folosită de Jones pentru a constata loialitatea adepților săi.

Singura opțiune „corectă” a fost să se sinucidă și oricine a decis să urmeze un alt curs a fost împușcat. Celor care au fost de acord să-și pună capăt vieții li s-a dat un pahar de suc și cianură, deși după ce l-au ingerat au observat că ultimul ingredient nu era prezent, deci totul a fost o simulare.

Vizita lui Leo Ryan

Ceea ce s-a întâmplat în Jonestown a ajuns la urechile guvernului SUA datorită mai multor adepți care au reușit să scape de metodele lui Jones.
Reprezentantul Camerei Reprezentanților din California, Leo Ryan, s-a interesat de caz și a decis să îl investigheze personal. La 14 noiembrie 1978, politicianul american a sosit în Guyana și trei zile mai târziu a reușit să intervieveze un grup de adepți ai Templului Poporului.

La 18 noiembrie, Ryan l-a vizitat pe Jonestown și i-a invitat pe locuitorii săi să fugă și să ignore doctrina Jones … La rândul lor, un grup l-a urmat pe congresmanul american până la pistă pentru a lua zborul înapoi la Georgetown; Leo Ryan, trei jurnaliști și doi membri ai sectei au
fost împușcați când au încercat să părăsească Jonestown, ultimii doi pentru că și-au „trădat” liderul dorind să fugă din regim.

Jones a înțeles că venise sfârșitul.

Imagine de la masacrul din Jonestown, Guyana, 1978 (AP)

„Pentru dragostea lui Dumnezeu, a sosit timpul să punem capăt acestui lucru … Am obținut tot ce ne-am dorit vreodată din această lume. Am avut o viață bună și am fost iubiți … Să terminăm cu asta acum. Să punem capăt acestei agonii!”, a exclamat Jones, în fața adepților săi.

Asistentele de cult au distribuit pahare cu suc și cianură celor peste 900 de locuitori din Jonestown. Unii au refuzat să bea lichidul din amestecul mortal, dar au fost forțați sau împușcați.

Un total de 918 persoane au murit în ceea ce este cunoscut drept cea mai mare sinucidere în masă din istorie, inclusiv aproximativ 200 de copii.

Jones s-a sinucis și el, dar nu în același mod ca și adepții săi; s-a împușcat în cap, închizând astfel unul dintre cele mai întunecate episoade din istorie.

Compilație după BBC / Very History / Indigo Report

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.