China, bat-o vina! Prețul energiei electrice din Europa explodează pe seama consumului imens din Asia

China, bat-o vina! Prețul energiei electrice din Europa explodează pe seama consumului imens din Asia

august 31, 2021 1

Scumpirea facturilor în România e departe de se întâmplă în vestul Europei, în țări ca Germania, Franța sau Spania.

În aceasta din urmă, pare că nu există frână la creșterea prețului energiei pe piața angro. După un august de record, cu un preț mediu de 106 euro, prețul mediu zilnic al energiei electrice se va deschide în septembrie cu un nou record istoric.

Al treilea la rând. Mai exact, și conform datelor din Spania ale operatorului de piață OMIE, media va ajunge la 132,47 euro pe megawatt oră (MWh).

O dată nemaivăzută până acum, care este cu 1,5% mai mare decât cea înregistrată marți, cu 13,5% mai mult decât în ​​urmă cu o săptămână și cu aproape 200% mai mult decât pe 1 septembrie în urmă cu un an.

Experții amintesc că 88% din consumul de energie electrică din Spania nu este expus volatilității prețurilor de piață, prin contractele cu prețuri fixe. Adică, creșterile afectează mai mult clienții acceptați la PVPC (planul cu prețuri variabile,. în funcție de piață).

Ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, a apărut ieri în Congres pentru a explica situația, recunoscând că factura acestor utilizatori, mai mult de 10 milioane de gospodării spaniole, va fi mai scumpă cu 25% față de anul precedent. Cu toate acestea, ea a exclus o intervenție pentru plafonarea prețului, așa cum au cerut cei de la Unidas Podemos, partenerii de coaliție ai Guvernului socialist condus de Pedro Sanchez.

”Cererea asiatic absoarbe toată producția mondială”

Juan Antonio Martínez

Creșterea prețului energiei electrice în plină redresare economică este marcată în primul rând de creșterea costului drepturilor de emisii de CO2 și de cel al gazelor.

În timp ce emisia de CO2 și-a crescut prețul în august, pentru a depăși 55 de euro pe tonă (cu 20 de euro mai mult decât la începutul anului), prețul gazelor naturale depășește în prezent 50 de euro pe megawatt (MW), potrivit datelor de piață Ibérico del Gaz (Mibgas), de zece ori mai mult decât în ​​august anul trecut.

”Această mare creștere a prețurilor la gaz se datorează în principal scăderii aprovizionării gazoductului rusesc și importurilor mai mici de gaze naturale lichefiate pe care le are Europa, deoarece cererea asiatică a crescut din cauza redresării economice și absoarbe toată producția mondială”, a explicat pentru Las Provincias, Juan Antonio Martínez, analist pentru Grupo ASE.

„A mai rămas puțin spațiu de manevră pentru ca gazul să ajungă suficient în Europa și să reducă astfel prețurile”, mai spune analistul.

Și, deși acum este o perioadă de consum mai redus de gaz, vara este de obicei folosită pentru depozitare înainte de sosirea iernii.

Cu toate acestea, întrucât importurile sunt scăzute, stocurile de gaze sunt cu mult sub nivelul altor ani din Europa, ceea ce sugerează „situații de mare tensiune” pe piețe în câteva luni, ceea ce va însemna prețuri și mai mari.

Și acest cost în creștere al gazului are un impact direct asupra energiei electrice: pentru a produce un megawatt de energie electrică aveți nevoie de două gaze, deci dacă gazul crește cu 40 de euro pe MW, energia electrică o va face de două ori. Astfel, expertul analizează că din prețul stabilit de ieri electricitatea (aproximativ 125 euro / MWh), în jur de 85 euro se datorează gazului. „Restul costului provine din drepturi de emisie de CO2 și factori temporari, cum ar fi cererea mare, dar mai ales se datorează prețului gazului”, explică Martínez.

Este o situație care apare nu numai în Spania, ci în toată Europa, dar și în alte țări, cum ar fi Germania, unde încă mai există cărbune, acest impact poate fi ușor redus.

Conflictul Maroc-Algeria

Dar, în plus, problemele Rusiei cu privire la gaz și cererea puternică din Asia au fost agravate de îngrijorările cu privire la aprovizionarea prin gazoductul Maroc-Spania ca urmare a tensiunii diplomatice dintre Maroc și Algeria din cauza conflictului din Sahara Occidentală.

Experții spun că a fost o perioadă foarte proastă pentru acest lucru, deoarece se aflau în mijlocul negocierilor dintre ambele țări și compania Naturgy pentru reînnoirea contractului de gazoduct Maghreb-Europa, care expiră pe 31 octombrie, după 25 de ani de valabilitate.

În ciuda faptului că este principalul punct de intrare pentru gazul consumat în Spania (conducta de gaz are 1.400 de kilometri și o capacitate de producție de 8 miliarde metri cubi de gaz pe an), aprovizionarea poate fi compensată de sosirea gazului prin conductele Medgaz, care merge direct din Algeria în Almeria (sud-estul Spaniei).

Ministrul algerian al Energiei, Mohamed Arkab, a declarat în urmă cu câteva zile agenției APS că Spania are un „angajament total” din țara sa de a acoperi toate aprovizionările cu gaze naturale prin Medgaz.

Și într-o întâlnire cu ambasadorul Spaniei în Algeria, Fernando Morán, oficialul a explicat că Algeria nu este interesată să extindă contractul pentru furnizarea conductei GME care traversează Marocul.

Aprovizionarea va fi garantată după prelungirea Medgaz din toamnă, semnată în iulie anul trecut, între compania algeriană Sonatrach și compania spaniolă de energie Naturgy, proprietarul conductei de gaz menționate.

Va ajunge la 10 miliarde de metri cubi pe an grație instalării unui al patrulea tub de compresor. Obiectivul investiției de 73 de milioane de euro este ca 25% din gazele naturale consumate în Spania să fie canalizate prin această conductă.

Însuși ministrul de externe, José Manuel Albares, a asigurat într-un interviu că aprovizionarea cu gaze algeriene nu este în pericol în ciuda conflictului cu Marocul și că este convins că ambele țări vor ajunge la o înțelegere.

„Am vorbit cu prietenii noștri algerieni de câteva zile și cred că spaniolii pot fi calmi în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Discutăm și analizăm situația cu Algeria. Să nu ne grăbim. Este încă prea devreme pentru a trage concluzii”, potrivit ministrului.

Regiunea Asia-Pacific absoarbe jumătate din creșterea cererii de gaze

Xi Jing Ping

Piețele gazelor naturale au început anul cu o creștere puternică. În ultimul său raport trimestrial, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) indică faptul că consumul global al acestui combustibil va crește cu 3,6% în acest an și cu 1,7% în medie în următorii trei ani, astfel încât în ​​2024, Agenția prezice că lumea va absorbi aproximativ 4,3 miliarde m3 de gaz, adică cu 7% mai mult decât în ​​2019, înainte de izbucnirea crizei de sănătate.

Creșterea consumului de gaze din acest an este rezultatul redresării activității economice după impactul pandemiei.

La această circumstanță se va adăuga înlocuirea cu gaz a altor combustibili mai poluanți, cum ar fi cărbunele și petrolul, în sectoare precum producția de energie electrică, industria și transporturile.

Aproape jumătate din creșterea cererii de gaze până în 2024 (47%) se așteaptă să provină din regiunea Asia-Pacific, China fiind lideră; de fapt, singură această țară va reprezenta 30% din creșterea totală, determinată de sectoarele de energie industrială și cu gaze.

În perioada ianuarie-mai a acestui an, consumul de gaze din China a înregistrat o creștere de la 17% la un an.

Utilizarea gazului în sectorul de producere a energiei electrice a crescut și mai în luna mai, deoarece vremea caldă la începutul verii în sudul Chinei a declanșat o creștere a cererii de energie electrică într-un moment în care disponibilitatea energiei nucleare, hidro și cărbune era limitată.

Beijingul a luat fața Japoniei ca lider de consum de gaze

Numai în luna mai, China a importat peste 7 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL), cu 25% mai mult decât volumul importat în luna mai a anului precedent.

Potrivit companiei de consultanță Drewry, importurile Chinei de GNL au atins niveluri record până în prezent, înlocuind Japonia ca principal importator mondial de GNL, potrivit El Economista.

De la sfârșitul anului trecut și începutul anului 2021, Asia de Sud-Est a suferit un val de frig extrem care a epuizat stocurile de gaze și a declanșat cererea, de aceea unele țări precum China au început să acumuleze stocuri de acest combustibil din acel moment.

Datorită acestui fapt, țara condusă de Xi Jinping a atins un nivel record al importurilor de GNL în ianuarie, când temperaturile scăzute înregistrate au condus la cererea de producere a energiei electrice și de încălzire pentru a atinge maximele.

China se așteaptă ca creșterea cererii de gaze naturale din țară să se accelereze anul acesta cu 10% mai mult decât în ​​2020, pe măsură ce economia se recuperează și consumul de combustibil este determinat de tranziția țării către surse de energie altternative.

Promisiunea recentă a Chinei de a obține emisii nete zero până în 2060 va încuraja utilizarea gazului (atât ca rezervă pentru surse regenerabile, cât și ca substitut pentru cărbune) cel puțin pe termen mediu.

Unul dintre primii pași pentru atingerea acestui obiectiv a fost lansarea unei piețe de carbon pentru sectorul său energetic, cu 2.225 de instalații înregistrate ale căror emisii istorice anuale depășesc 26.000 de tone de CO2.

Piața carbonului din China diferă de cea din UE prin faptul că nu există o limită de emisie, ci mai degrabă un mecanism de alocare bazat pe tarife, care va varia în funcție de nivelurile de producție ale centralelor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.