Cine este ziaristul pentru care avionul Ryanair a fost forțat să aterizeze la picioarele dictatorului Lukașenko

Cine este ziaristul pentru care avionul Ryanair a fost forțat să aterizeze la picioarele dictatorului Lukașenko

mai 24, 2021 0

Comunitatea internațională este oripilată după ce un jurnalist din Belarus a fost arestat după ce regimul Lukaşenko a forţat un avion al companiei RyanAir să aterizeze forţat în capitala ţării, Minsk, scrie CNN.

Avionul RyanAir efectua o cursă Vilnius – Atena. Cu puţin înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă.

Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze.

171 de oameni se aflau la bord. Capturarea unui avion civil privat este o premieră în istorie.

Jurnalistul Roman Protasevich, care se afla în avion, a fost reţinut imediat şi riscă acum pedeapsa cu moartea.

Protasevich este un jurnalist şi activist din Belarus, critic al regimului Lukashenko. Anul trecut, a scris foarte mult despre brutalitatea poliţiei din timpul protestelor anti-guvernamentale. Din acest motiv, el a fost trecut pe lista persoanelor implicate în acte teroriste şi riscă să fie executat.

Julie Fisher, ambasadorul SUA în Belarus a declarat pe contul ei de Twitter că Lukashenko şi regimul său au arătat ieri din nou dispreţul faţă de comunitatea internaţională şi de cetăţenii săi.

Falsificarea unei ameninţări cu bombă şi trimiterea MiG-29-urilor pentru a forţa RyanAir la Minsk pentru a aresta un jurnalist Nexta sunt acuzaţii motivate politic este un lucru periculos şi urât.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat, de asemenea, Belarusul de o „acţiune urâtă”, în timp ce ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că acţiunea Belarusului este „contrară dreptului internaţional”.

Grecia şi Franţa şi-au exprimat furia, iar primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat: „Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent care nu poate rămâne nepedepsit”.  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acesta este un „incident grav şi periculos”.

Agenţia ONU pentru aviaţie civilă, OACI, s-a declarat îngrijorată de o „aterizare forţată aparentă” care ar putea „contraveni Convenţiei de la Chicago” care stabileşte regulile privind spaţiul aerian şi siguranţa aeronavelor.

În Marea Britanie, Tom Tugendhat, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, a spus că „forţarea aterizării unui avion pentru a reduce la tăcere vocile opoziţiei este un atac împotriva democraţiei”.

MAE român îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate, considerând incidentul ca fiind unul deosebit de grav.

Prin intermediul Ambasadei României la Minsk, MAE a transmis autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, că este necesar ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria.

De asemenea, ministerul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. Ambasadorul Republicii Belarus va fi convocat luni la MAE.

Avatar
Ionuț Filip
Ionut Filip
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.