În care se arată că nu e bine să te aplaude toţi. Nici măcar 70%

martie 9, 2009 0

M-a amuzat un argument al lui Dan Tăpălagă cum că ziarul Cotidianul îşi reneagă cititorii renunţînd la un editorialist.
Cine scrie doar pentru comentatorii din subsol – din care există un nucleu dur prezent în mai toată rubrica de comentarii politice (oare de ce?) – nu scrie pentru cititori, scrie, fireşte, pentru o mînă de oameni.
Sînt unii care intră chiar şi pe acest blog şi scriu bine, articulat, uneori mai bine ca subsemnatul. Alţii intră să înjure. pentru că netul dezvoltă posibilitatea de a fi citit intens de proprii duşmani sau, să le zicem, „incompatibili”. Raţionamentul slăbuţ al lui Tăpălagă mă dezamăgeşte şi pentru că pare să nu fi ieşit din logica lui „Nu lăsaţi adevărul să strice povestea”.
Mă rog, am ajuns să văd „eroi” care stau la un pahar de vorbă cu preşedintele ţării. Sau solidarizări care înseamnă de fapt noi funcţii viitoare date de puterea oropsită cu 70% în parlament şi preşedinte dominator. A mai demisionat eroic şi Avramescu ca să fugă la Cotroceni. Ce cauţi să scrii ani de zile într-un ziar unde e mediul atît de toxic? Eu zic că e o chestie politeţe pe care eroii băsescieni o încalcă. Şi apoi se miră că sar mai mulţi oameni de la Cotidianul să-i arate obrazul. E normal aşa.
Cît despre judecăţile astea în bloc făcute de la înălţimea obiectivităţii Hotnews (asta şi pentru că am observat diverse linşaje despre audienţa Cotidianul sau Realitatea pe net), mi se pare iarăşi o lipsă de politeţe să scuipi o sursă  de materiale sau comentarii de care te-ai folosit ani de zile ca „revista presei” ca să te ridici. iarăşi chestiuni de politeţe. Aşa că Ciocu mic, ca să cităm din unul dintre „patronii” respectabili şi onorabili ai lui Tru.
I-aş spune lui DT să nu scrie doar pentru oamenii care comentează în subsol. Ei sînt o mică picătură dintr-o masă. Şi e la fel de iluzoriu să scrii pentru ei aşa cum e iluzoriu să-ţi imaginezi că scrii pentru tot poporul. Eu zic să scriem pentru bunul simţ. În anii 90, daca ar fi existat internet si  Romania Mare ar fi fost online, 90% dintre comentarii i-ar fi fost favorabile lui Vadim. Pentru că atunci majoritatea gîndea după tipar ceauşist.
Inca ceva despre faza cu impartialitatea si neutralitatea: eu cred ca n-am o problema ca Basescu a scazut mult in ochii mei dupa afacerile uninominale, eu cred ca aia care amesteca functiile cu eroismul consecventelor sint intr-o dilema adevarata. N-am avut un an si jumatate nici o retinere in a-l apara pe Basescu in fata unor abuzuri mediatice sau de alt soi. Dar cînd se schimbă el, îmi schimb opiniile. Ce mare eroism o fi să o ţii continuu langa cu eroul Traian B., indiferent de timpeniile pe care le face?
As vrea sa le amintesc si acelora care tot invoca numele Ratiu cind vine vorba de Cotidianul ca acesta a ridicat in pofida majoritatii un ziar precum Cotidianul, că „majoritatea” ii aproba pe mineri cind cautau taranisti buni de batut prin bucuresti. Nu e bine deloc sa te aplaude toata lumea sau, ma rog, 70% din „lume”:). Aşa că, ai grijă, Dane. În rest, mersi, şi tu ai fost „comic” cu textul ăsta. Se pare că Tru scoate tot ce e mai comic din noi toţi.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.