Cîțu confirmă noua criză din coaliție provocată de Claudiu Năsui: ”Mă surprinde ce a făcut”

Cîțu confirmă noua criză din coaliție provocată de Claudiu Năsui: ”Mă surprinde ce a făcut”

mai 6, 2021 0

Premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins, în urmă cu câteva minute, de acțiunile unui alt ministru USR din Cabinetul pe care îl conduce: Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

Aflat la Constanța pentru întâlnirea cu hotelierii în vederea relaxării restricțiilor anti-COVID, premierul a declarat că gestul lui Năsui de a solicita Parlamentului amânarea adoptării Legii pentru rețelele 5G.

”Mă surprinde că a luat o astfel de decizie. Noi am trimis proiectul în Coaliție, am discutat asupra lui și am convenit să îl adoptăm în procedură de urgență, de aceea nu înțeleg această solicitare.  O să am o discuție cu ministrul Economiei, nu înțeleg de ce a luat o astfel de decizie”, a declarat Florin Cîțu, citat de Realitatea.net.
La mijlocul lunii aprilie, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede implementarea rețelelor 5G în România.
Potrivit lui Cîțu, furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului CSAT, coroborat cu obligațiile pe care România le are față de UE și SUA, ca partener strategic.

Mnistrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ.

Proiectul, avizat de CSAT şi adoptat de Guvern de câteva săptămâni, ar trebui să fie discutat şi votat în procedură de urgenţă, după cum a stabilit coaliţia din care face parte şi Năsui, conform Adevarul.

„Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementăruu reţelelor 5G”, se arată în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie.

Surse politice din coaliţie citate de ziarul Bursa susţin că solicitarea făcută de ministru sunt de neînţeles din moment ce proiectul de lege e deja trecut prin CSAT şi adoptat de Guvern, iar acum a fost solicitată şi procedura de urgenţă, procedură aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 21 aprilie. Prin urmare, procedura de urgenţă a fost aprobată cu şase zile înainte de solicitarea ministrului Economiei, fiind deja sesizate comisiile din Cameră pentru avize şi raport.

Pe de altă parte, demersul ministrului Claudiu Năsui are loc la scurt timp după ce la unele ministere au ajuns adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă „societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G”.

O astfel de adresă, de exemplu, a fost depusă pe 26 aprilie la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. În acest document sunt cerute date despre avizele date la nivel de Guvern, eventuale avize şi opinii de la alte instituţii, dar şi să prezentarea unui calendar al procesului de adoptare a proiectului.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.