Cîțu îi arată ”ranga” bugetară lui Drulă: ”Nu ne batem joc de banii românilor!”. Revine episodul ”zombie”?

Cîțu îi arată ”ranga” bugetară lui Drulă: ”Nu ne batem joc de banii românilor!”. Revine episodul ”zombie”?

august 5, 2021 0

Premierul Florin Cîțu admite că are pe masă o posibilă rectificare bugetară, iar unul dintre motive este acela că nu toate ministerele au cheltuit banii în virtutea celebrei ”execuții bugetare”.

Într-o conferință de presă la Palatul Victoria, primul-ministru a avertizat că va lua bani de la ministerele care nu au realizat efectiv execuția bugetară, pe listă fiind și cel al Trasporturilor, condus de USR-istul Cătălin Drulă.

Întrebat dacă va luat bani și de la Transporturi în cazul în care acest minister nu a cheltuit sumele prevăzute, Cîțu a fost tranșant:

”Rectificarea va însemna că banii îi vom lua de la ei, dacă nu și-au îndeplinit obligațiile bugetare. Nu ne batem joc de banii românilor! Aștept până la finele acestei săptămâni să publice execuția bugetară și apoi voi decide”, a spus direct Florin Cîțu.

Dan Barna și Dacian Cioloș i-au solicitat joi premierului o nouă discuție pe tema rectificării bugetare.
Potrivit surselor citate, Barna intenționează să-i ceară premierului mai mulți bani pentru ministerul Transporturilor, care a solicitat 3 miliarde de lei și a primit la rectificare, potrivit draftului publicat de Guvern, doar 322 milioane lei.
Alte nemulțumiri ale liderilor USR vizează și modul în care au fost direcționați banii la ministerul Finanțelor la capitolul Acțiuni generale. Mai exact, în draftul proiectului de rectificare bugetară 3 miliarde de lei, din aproape 9 miliarde în total, sunt prevăzuți în dreptul Ministerului Finanțelor – Acțiuni Generale. De aici se alimentează Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului care la începutul anului avea alocați aproape 600 de milioane de lei.

Nemulțumiri sunt și la UDMR. Ministerul Dezvoltării conduse de Cseke Attila a primit un plus 1,8 miliarde de lei în condițiile în care ministerul a cerut circa 4 miliarde de lei pentru proiectele începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL – fazele 1 și 2).
De precizat este că premierul a scris, în urmă cu zi, pe pagina sa de socializare că „nu accepta solicitări pentru alocare suplimentară”.

„Cer responsabiltate și performanță de la miniștri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți”, a scris premierul pe Facebook, miercuri după-amiază.

La începutul anului, a izbucnit un conflict puternic între Cătălin Drulă și Florin Cîțu după ce acesta l-a demis pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.
Drulă l-a numit ”zombie politic” pe Florin Cîțu.
Ulterior, ministrul Transporturilor și-a cerut scuze.
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.