Cîțu: ”Orban, ca PSD”. Orban: ”Cîțu să demisioneze!”. Război total, pe final, dar ce se schimbă în bătălia din PNL?

Cîțu: ”Orban, ca PSD”. Orban: ”Cîțu să demisioneze!”. Război total, pe final, dar ce se schimbă în bătălia din PNL?

august 10, 2021 0

Cu aproximativ o lună înainte de congresul PNL, tensiunea pare să sporească între taberele Cîțu și Orban.

Dovadă este și tonul tot mai dur folosit de ambii candidați, dar și miza acuzațiilor.

Florin Cîțu a spus că atacul la adresa sa făcut de Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24, „pare mai mult o declarație a PSD decât a președintelui PNL”.

Orban a criticat Guvernul pentru întârzierea aprobării PNRR de către CE și pentru campania de vaccinare și a spus că dacă va pierde alegerile pentru șefia PNL va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cerându-i implicit lui Cîțu să  facă la fel, demisionând din funcția de prim-ministru dacă Orban va câștiga șefia PNL.

Întrebat dacă  va face așa ceva, premierul a răspuns azi, înainte de ședința BPN al PNL:

„Eu sunt în cursă pentru funcția de președinte al PNL, celălalt obiectiv al meu este să avem o guverne cât mai bună”, a declarat Florin Cîțu.

În ceea ce privește campania de vaccinare, premierul spune că toți cei care critică ar trebui să se implice mai mult.

„Am fost prima țară care a relaxat condițiile și am avut vaccin la liber. În continuare avem vaccin și din punctul meu de vedere valul patru nu se va justifica atâta timp cât avem vaccin. Doar dacă ne vaccinăm scăpăm de pandemie. Avem campanii: orașul vaccinează satul. Am vorbit și cu primarii si toți trebuie să ne implicăm. Toți cei care critică să se implice în această campanie de vaccinare. Succesul unei campanii de vaccinare îl vedem în numărul de persoane infectate”, a declarat prim-ministrul.

Ce a declarat Ludovic Orban despre Florin Cîțu

„Nu suntem printre primele 16 ţări cărora li s-a aprobat PNRR-ul (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.) şi aici readuc aminte că noi (guvernul sub conducerea lui Ludovic Orban – n.r.) am elaborat un PNRR pe care deja îl şi transmisesem spre negocieri informale la nivelul Comisiei Europene, care a fost schimbat fundamental, şi iată că nu suntem în primele 16 ţări cărora li s-a aprobat PNRR-ul şi care deja au trageri (din fondurile europene – n.r.)”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.

Liderul PNL a subliiat că și absorbţia fondurilor europene a scăzut, în acest an, faţă de perioada în care el era prim-ministru.

Întrebat despre campania de vaccinare, Ludovic Orban a spus că „se putea mult mai bine, în mod evident”.

„Aduceți-vă aminte, noi am pornit bine, după care, la un moment dat când a scăzut intenția de vaccinare și n-a mai existat o asemenea deschidere din partea cetățenilor la vaccinare, nu s-a apelat la niște instrumente. Aici trebuiau puse în mișcare foarte multe forțe, trebuia un pic mai mult interes din partea guvernului, din partea ministrului sănătății, din partea prefecților, din partea direcțiilor de sănătate publică, din partea primarilor, care trebuiau coresponsabilizați, poate chiar motivați pentru o creștere a ratei de vaccinare. Eu i-aș fi stabilit inclusiv premii, introduse așa cum am discutat, cum am stabilit și în coaliție, inclusiv pentru cei care se vaccinează. După aceea, eu nu cred că trebuie pedepsiți cei care s-au vaccinat, pe de altă parte, cum îi premiem pe cei care s-au vaccinat? Dacă iarăși crește rata incidenței și se apelează din nou la măsuri de restricție, măsurile de restricție nu trebuie să fie valabile pentru cei vaccinați, pentru că nu putem să-i pedepsim și pe cei vaccinați, și pe cei care nu se vaccinează”, a arătat Ludovic Orban.

Care este situația din PNL cu doar o lună înainte de congres

Ludovic Orban a început campania electorală internă ca favorit. Părea detașat și spunea că Florin Cîțu ajută democrația din partid. ”Va fi un festival al democrației”, declara președintele PNL la începutul verii.

Dar pe măsură ce zilele treceau, creștea tensiunea dintre tabere, au fost atacuri și acuzații dure, declarații despre alegeri măsluite etc.

Totul a culminat cu afirmațiile grave ale liderului PNL despre implicarea ”forțelor externe” în lupta din PNL, aluzie la jocurile serviciilor secrete și la rolul președintelui Iohannis.

Radicalizarea discursului lui Ludovic Orban avea o explicație simplă: între timp, Florin Cîțu coalizase în jurul său un număr neașteptat de mare de susținători din teritoriu, inclusiv președinți de filială care se aflau inițial de partea lui Ludovic Orban.

Vârf de lance a fost Ardealul, în frunte cu primarul Clujului, Emil Boc, și nordul Moldovei, prin Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

Ulterior, de partea premierului au venit și mulți lideri de organizații din sud – un teritoriu aflat inițial de partea lui Ludovic Orban.

Acest tur de forță a fost posibil grație funcției deținute de concurentul său. Ca prim-ministru, Cîțu are în mână puterea de a împărți banii și funcțiile în teritoriu, or liberalii din țară nu vor să piardă accesul la resurse.

Din acest motiv Cîțu a câștigat teren masiv în ultimele două luni și pare în acest moment desprins în câștigător.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.