ONU ne dă vestea cea mai proastă: Apocalipsa meteo a început deja, e COD ROȘU pentru umanitate!

ONU ne dă vestea cea mai proastă: Apocalipsa meteo a început deja, e COD ROȘU pentru umanitate!

august 9, 2021 0

Omenirea nu va mai fi ce-a fost, iar degradarea vieții pe Terra este deja un fapt, vezi incendiile și furtunile care au devastat țări din întreaga lume doar în ultima lună (SUA, Germania, China, Grecia, Turcia etc).

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept „Cod roșu pentru umanitate”.

Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

IPCC a publicat prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice de la înființarea sa în 1988.

După ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, raportul publicat luni are în vedere baza științei fizice în ceea ce privește cauzele și efectele pe care le au schimbările climatice.

Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

Următoarele două părți ale raportului IPCC vor fi lansate în 2022.

Una va acoperi impactul, adaptarea și vulnerabilitatea a oamenilor, ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu, iar cealaltă va acoperi impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice.

De asemenea, al șaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părți și care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News.

Descriind raportul drept „cod roșu pentru umanitate”, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut încetarea utilizării cărbunelui și a altor combustibili fosili foarte poluanți, notează Reuters.

Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC) a mai publicat în trecut un raport special cu privire la consecințele nerealizării obiectivului unei creșteri maxime de 1,5 grade.

„Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va necesita schimbări rapide, de anvergură și fără precedent în toate aspectele societății”, a declarat IPCC la încheierea unei conferințe desfășurate la Incheon, Coreea de Sud.

El a avertizat că aceste schimbări trebuie să aibă loc în sectoarele energiei, industriei, locuințelor și transporturilor, atât în ​​orașe, cât și în mediul rural. Acest raport este direcționat ca o alertă către conducătorii lumii, care ar trebui să acționeze imediat, dar au trecut trei ani de atunci și nimic nu s-a schimbat efectiv.

„Una dintre principalele observații ale raportului este că efectele unei creșteri de un grad a temperaturii sunt deja observate, de exemplu, în vreme extremă, creșterea nivelului mării și topirea gheții în Arctica”, a spus co-președintele Grupului de lucru IPCC, Panmao Zhai.

Raportul IPCC examinează modalitățile de a limita încălzirea la 1,5 în loc de 2 grade, așa cum este stabilit în Acordul climatic de la Paris (2015) și avertizează că efectele asupra ecosistemelor și asupra vieții de pe planetă vor fi mult mai puțin catastrofale dacă această barieră mai ambițioasă poate să fie aplicată.

Dacă există o creștere de două grade în loc de 1,5, aceștia au avertizat că nivelul mării la nivel mondial va crește cu aproximativ 10 centimetri până la sfârșitul acestui secol.

Limitarea la un grad și jumătate ar însemna că zece milioane mai puține persoane ar fi expuse riscurilor de inundații și furtuni în zonele de coastă.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.