Clubul de la Cluj somează clasa politică: Treceţi la reforma Şcolii româneşti!

iunie 16, 2009 0

 

Personalităţi ale lumii universitare clujene, oameni de afaceri, jurişti, profesori, jurişti, jurnalişti oameni implicaţi în viaţa publică din România s-au întîlnit în cadrul Clubului e la Cluj, o masă rotundă cu tema ”Reformă cu piciorul pe frînă? Unde s-a împotmolit modernizarea şcolii româneşti”, organizată de Agenda clujeana şi au convenit lansarea unui apel către clasa politică românească.

Toţi cer demararea de urgenţă a procesului de modernizare a Educaţiei, pentru că orice întîrziere înseamnă un atac la viitorul ţării.

 

Apel la responsabilitate către clasa politică şi Guvernul României

 

Noi, universitari, părinţi şi studenţi, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la starea actuală de criză a sistemului educaţional din România şi cu privire la viitorul acestuia, care este şi viitorul nostru, al studenţilor  şi al copiilor noştri.

 

Cu mai bine de un an în urmă, în martie 2008, toate partidele politice parlamentare şi-au asumat un Pact naţional pentu educaţie, alături de organizaţii ale societăţii civile, fiind pe deplin conştiente de necesitatea modernizării şi restructurării sistemului şi instituţiilor de educaţie din România.

 

Acest consens politic, întîlnit pînă acum doar în opţiunile majore ale societăţii româneşti precum aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, şi pe care îl salutăm ca atare, a fost întărit în octombrie 2008 de un Acord  privitor la strategia de urmat, asumat de către toate sindicatele reprezentative din educaţie.

 

A trecut deja ceva timp de cînd o comisie de reputaţi specialişti (condusă de prof. Mircea Miclea) a operaţionalizat obiectivele Pactului şi strategia într-un pachet de propuneri legislative referitoare la educaţia permanentă, la învăţămîntul preuniversitar şi la învăţămîntul universitar.

 

Noi am dezbătut aceste propuneri legislative. Avem convingerea că oferă cele mai bine întemeiate, coerente şi cuprinzătoare soluţii legislative de reformă a educaţiei, chiar dacă unii dintre noi cred că, punctual, ar putea avansa soluţii mai bune.

 

Pînă acum, clasa politică doar a tăcut. Este însă urgent să se treacă la fapte.

 

De aceea, facem apel la responsabilitatea tuturor partidelor politice, în particular a majorităţii parlamentare actuale şi a Guvernului care o reprezintă: Situaţi-vă la înălţimea responsabilităţii asumate prin Pactul naţional pentru educaţie şi strategia, adoptate pînă acum.

Asumaţi-vă răspunderea privind aplicarea Pactului naţional pentru educaţie şi a strategiei, alocaţi resursa financiară necesară şi supuneţi  dezbaterii publice propunerile legislative elaborate pe această cale!

 

Reforma educaţiei din România nu mai poate aştepta.

 

Semnături

(urmeaza lista)

PS Cei interesati pot gasi mai multe detalii precum si lista de semnaturi la agendaclujeana.ro

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.