COVID-19, boală de sânge, nu respiratorie? Primul studiu care confirmă că SARS-CoV-2 atacă sistemul celular vascular

COVID-19, boală de sânge, nu respiratorie? Primul studiu care confirmă că SARS-CoV-2 atacă sistemul celular vascular

mai 2, 2021 0

Oamenii de știință știu de mult că proteinele distincte ale SARS-CoV-2 ajută virusul să îi infecteze gazda prin atașarea sa de celulele sănătoase. Acum, un nou studiu major arată că acestea joacă, de asemenea, un rol cheie în boala însăși.

Articolul, publicat în revista Circulation Research, arată, de asemenea, în mod concludent că Covid-19 este o boală vasculară, demonstrând exact modul în care virusul SARS-CoV-2 dăunează și atacă sistemul vascular la nivel celular.

Descoperirile ajută la explicarea multitudinii de complicații aparent fără legătură cu Covid-19 și ar putea deschide ușa către noi cercetări privind terapii mai eficiente.

Uri Manor

Mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar este de fapt o boală vasculară. Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce alții au probleme în alte părți ale corpului. Ceea ce au în comun este că toți au un fundal vascular ”, explică co-autorul studiului, Uri Manor, de la Salk Institute (Statele Unite).

Deși constatările în sine nu sunt în întregime o surpriză, articolul oferă o confirmare clară și o explicație detaliată a mecanismului prin care proteina dăunează celulelor vasculare pentru prima dată.

Există un consens științific din ce în ce mai mare că SARS-CoV-2 afectează sistemul vascular, dar cum face exact acest lucru virusul nu era cunoscut. În mod similar, oamenii de știință care studiază alte coronavirusuri au suspectat mult timp că proteina spike contribuie la deteriorarea celulelor endoteliale vasculare, dar acum este prima dată când procesul este documentat.

În noul studiu, cercetătorii au creat un „pseudovirus” care era înconjurat de coroana clasică SARS-CoV-2 de proteine ​​spike, dar nu conținea niciun virus real.

 

Proteina spike a noului coronavirus

Expunerea la acest pseudovirus a cauzat daune plămânilor și arterelor unui model animal, arătând că proteina spike singură a fost suficientă pentru a provoca boli.

Probele de țesut au arătat inflamație în celulele endoteliale care acoperă pereții arterelor pulmonare.

Echipa a replicat apoi acest proces în laborator, expunând celulele endoteliale sănătoase (care acoperă arterele) la proteina spike. Cercetătorii au arătat astfel că proteina spike a deteriorat celulele, prin legarea la ACE2.

Această legare a întrerupt semnalizarea moleculară a ACE2 către mitocondrii (organite care generează energie pentru celule), provocând deteriorarea și fragmentarea mitocondriilor.

Studiile anterioare au arătat un efect similar atunci când celulele au fost expuse la virusul SARS-CoV-2, dar acesta este primul studiu care arată că deteriorarea apare atunci când celulele sunt expuse la proteine ​​spike singure.

«Dacă se elimină capacitățile de replicare ale virusului, acesta continuă să aibă un efect dăunător semnificativ asupra celulelor vasculare, pur și simplu datorită capacității sale de a se lega de acest ACE2, receptorul proteinei S, devenit acum faimos datorită Covid-19. Studii suplimentare cu proteine ​​S mutante vor oferi, de asemenea, noi perspective asupra infectivității și severității SARS-CoV-2 ”, spune Manor.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.