Crin: poate mult dar vrea puţin

noiembrie 17, 2009 0

Întâlnirea de sâmbătă Antonescu – Băsescu a agitat un pic spiritele. Mulţi nehotărâţi au văzut în dezinhibiţia candidatului liberal un impuls s-o ia spre urnă. Crin Antonescu a marcat puncte serioase şi, chiar dacă n-a făcut-o în dauna lui Traian Băsescu, a făcut-o cu uşurinţă, cu un zâmbet, o frază, un retur inspirat, o vorbă de spirit. Sunt motive să crezi că distanţa dintre el şi Geoană s-a micşorat prin efortul simplu de a vorbi.
E limpede, deci, având în vedere poziţia trei pe care Antonescu o ocupă în sondaje şi subţirimea în teritoriu a partidului său, că cea mai bună strategie a lui, unica, este să adune procente din întâlniri directe. Chiar dacă nu-l diminuează pe Băsescu, îl poate ajunge pe Geoană. Prin urmare, preocuparea lui logică şi obligatorie e să participe la cât mai multe confruntări.
Ţi-ai găsit! Mi-am îngăduit, duminică seara, cu ocazia unei groaznice şi plicticoase emisiuni electorale la Realitatea, să-l întreb de ce nu-şi înfruntă adversarii cu metodă. Mi-a răspuns că el e perfect de acord cu aceste întâlniri directe şi abia aşteaptă să fie invitat, că se prezintă.
Bine, i-am repetat după emisiune, dar candidatul Băsescu fiind mult în faţă e neinteresat de aceste ciocniri şi la fel candidatul Geoană, care n-are decât de pierdut din ele. Ar fi normal ca tu (am vorbit cu dumneavoastră, dar aici simplific), candidatul care are de câştigat, să le ceri. De ce nu ieşi la rampă şi nu-ţi provoci adversarii la, să zicem, 3 întâlniri în locul acelui singur aranjament de miercuri la ASE? De ce nu pui, în această ultimă şi decisivă săptămână, una marţi, una joi, una vineri? Rezervi un amfiteatru la Universitate, unul la Medicină, un laborator la Politehnică, o hală la Faur şi gata. Televiziunile vin singure, faci o listă cu 20 de moderatori si-i tragi la sorţi cu 5 minute înainte. Nu poate Geoană marţi? Nu-i nimic, ai sală joi. Nu poate Băsescu miercuri? Nu-i nimic, îl inviţi vineri. Nu pot amândoi simultan, nu-i nimic, îi iei pe rând. Dacă acceptă, câştigi mediatizare şi puncte – singura formulă prin care mai poţi câştiga. Nu acceptă, ai ocazia să spui că se tem.
Crin Antonescu a zis ceva, a mai zis apoi ceva, a făcut o glumă, a fumat o ţigară, a mai zis, în fine, ceva. Dar nimic din ceea ce a zis, a râs şi a fumat n-a avut legătură cu întâlnirile directe. Ne-am strâns mâinile şi a plecat de parcă peste o săptămână nici nu urma să aibă loc primul tur, singurul esenţial pentru candidatul Antonescu.
Ce să zic? Omul poate, dar poate nu vrea. Poate nu vrea să ajungă preşedinte. Poate i-o fi lene. Cine ştie?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.