Cu Teo despre politică: N-o să mă duc la vot! Şi pînă acum am fost la toate

octombrie 3, 2009 0

Teo Trandafir ne-a împărtăşit cîte ceva din felul în care vede politica. Motivul pentru care i-am cerut părerea? E un om care ştie cu ce se mănîncă televiziunea şi, cum  politica e acum 90 % televiziune, e clar că vedeta noastră ar putea lejer conduce un grup eficient de consilieri pentru orice candidat. Interesant e că Teo face parte din ceea ce se anunţă deja un trend: nu se mai duc la vot cei care au tot votat pînă acum!
“Măi, eu nu citesc ziarele, nu ştiu nici de la ce partid vin, ştiu doar că Băsescu e de la PDL şi Geoană, dimpotrivă… Dimpotrivă pînă la un moment dat, pentru că la un moment dat au fost împreună. Deci nu înţeleg fenomenul fundamental. Era la un moment dat un film cu Van Damme care se numea „Prieten şi duşman”. Păi, ori prieten, ori duşman?”(interviul a fost luat înainte de ieşirea PSD din guvern, n.red.)
Am vrut să vorbim despre fiecare candidat, dar, ce surpriză, Teo a vorbit numai despre Băsescu aproape. Altfel, nu pot fi definiţi, se pare:
“Pe Antonescu l-am văzut la televizor şi mi s-a părut un tip destul de atacator, genul ofensiv. Nu prea văd eu cum o să facă cu Băsescu. Pentru că mie omul mi se pare că joacă o carte pe care a citit-o toată lumea. Există acele universalii de gîndire – de la un punct încolo toţi oamenii gîndesc la fel. De exemplu, dacă oamenii bagă mîna în foc, reflexul este să tragă mîna înapoi şi să facă „uf,uf”. Ei, Băsescu a înţeles asta. Şi atunci ce facem noi? Strigăm: „popor, dacă băgaţi mîna în foc, faceţi uf, uf!” Şi atunci poporul se regăseşte şi spune „uite, bă, ce bine le spune ăsta!”.
„Ce mă sperie pe mine la preşedintele ţării e faptul că n-a ratat nimic din ce şi-a propus. Şi dacă îşi propune el ceva, aşa, înţelegi ce zic!? La el proiectele personale se rezovă încă din momentul conceperii lor! Ori a citit multe cărţi de dezvoltare personală, ori are o strategie de neegalat. Tind să mizez pe cea de-a doua variantă. Probabil va fi preşedinte.
Cum ai contracara un tip precum Băsescu? Ce-l sfătuieşti pe Crin sau Geoană să facă?
„Dacă aş fi consiliera unuia dintre ei… nu prea aş şti ce să-i sfătuiesc. Pentru că au făcut deja prea multe greşeli. De exemplu, Mircea Geoană mi s-a părut că a acceptat foarte multe atacuri fără să răspundă la ele. Sau dacă a răspuns, nu ştiu eu. Părerea mea e că, dacă vrei să pui liniştit capul pe pernă, trebuie să răspunzi, pentru că altfel te gîndeşti dup-aia toată noaptea „băi, dacă-i răspundeam eu, dacă-mi venea să-i spun aia” şi mori de oftică şi de frustrare, mai bine-i zici omului. Acuma, pe sistemul „how low can you go”, dacă răspunzi, rişti să ţi-o spună şi mai rău decît la început. Depinde cît eşti de dispus să te bagi.”
Marketing cu Geoană
„Mircea Geoană mi se pare că a intrat într-o metamorfoză. În capul meu, Geoană a vorbit destul de circumspect pînă cînd s-a marketat. În momentul în care s-a marketat şi a început să i se pară ok felul în care se prezintă şi se poziţionează, a început să fie mai agresiv. Din nefericire, nu ştiu dacă nu cumva momentul ăsta n-a venit prea tîrziu cînd o altă imagine deja se cimentase în capul stimatului telespectator…”
Fantoma „prosănacului” încă bîntuie imaginea lui Geoană
„La Animat Planet, a fost o chestie foarte tare la un moment dat în care se punea problema cam aşa. Iliescu îl trăgea de mînă pe Geoană şi-i spunea „taci, prostănacule”, iar Geoană spunea (graseiază): „Nu mai trage, nu mai trage, mă doare mîna!”. Era un pamflet pînă la urmă, dar mie mi-a intrat în cap. Sînt şi eu un cetăţean amărît…”
„Pe Oprescu-l înţeleg. E un chirurg de excepţie. de ce să salvezi viaţa unui om cînd poţi să hotărăşti cîte pansele să pui în nu ştiu ce piaţă. Dă-le-ncole de pansele dacă tu ai harul să operezi un om!?..”
Am întrerupt-o pe Teo şi i-am spus că sînt mulţi care-i contestă harul. Că nu prea a practicat. Că a fost mai mult în zona de administraţie…
„Aa, am înţeles. Dar vezi ce vreau să zic? De ce să zici scoateţi răsadurile astea că vreau ceva mai pe roz! Pe de altă parte, mi se pare că tipul lui  de discurs este destul de vehement. Adică l-ai văzut că dă cu ei de pămînt, i-a dat afară pe ăia… Este cel care se apropie cel mai mult de discursul lui Băsescu, sînt în acelaşi registru. Nu cred că are vreo şansă cu Oprescu, în faţa poporului. ”
CONCLUZIA
„Eu nu ţin cu niciunul dintre ei. De data asta n-o să mă duc la vot. Şi m-am dus pînă acum la toate voturile!”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.