S-a vaccinat Putin. De ce nu spune ce ser anti-COVID a folosit?!

S-a vaccinat Putin. De ce nu spune ce ser anti-COVID a folosit?!

martie 23, 2021 0

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost vaccinat, marţi, împotriva Covid-19, şi se simte bine, potrivit unui anunţ al Kremlinului preluat de agenţia RIA, în condiţiile în care autorităţile ruse vor să încurajeze populaţia să se imunizeze, transmite Reuters.

Kremlinul a anunţat, marţi, mai devreme, că a decis să nu dezvăluie numele vaccinului fabricat în Rusia pentru care a optat preşedintele Putin, anunță news.ro.

Faptul că Vladimir Putin nu a anunțat ce vaccin a folosit aruncă o mare umbră de îndoială asupra vaccinului rusesc Sputnik.

În mod normal, un naționalist ca liderul rus avea tot interesul să folosească acest prilej pentru a promova produsul local, pe care Rusia l-a exportat deja în țări din Europa.

Atunci, de ce a evitat Vladimir Putin să dezvăluie tipul de vaccin?

De menționat că vaccinul Sputnik este puternic contestat de specialiștii în domeniu din Occident, pentru că nu a oferit transparență științifică și date sigure.

În plus, au apărut acuzații că Sputnik este o versiune ”copy-paste” a vaccinurilor validate deja în Occident.

Surse citate de ziarul olandez De Volkskrant susțin că Rusia și China au lansat ambele atacuri cibernetice împotriva Agenției Europene pentru Medicamente, în decembrie anul trecut, și ar fi luat documente pentru vaccinuri și tratamente implicate în acest proces.

Nu ar fi surprinzător dacă Rusia și China ar fi implicate în furtul de date despre vaccinurile COVID. În plus față de istoricul lor îndelungat de hacking sponsorizat de stat, se știe că ambele țări își folosesc propriile vaccinuri SARS-CoV-2 (Sputnik-V și respectiv SinoVac) ca forme de influență economică și politică.

Deși motivațiile lor exacte nu sunt clare, ar putea folosi datele EMA pentru a viza țările disperate pentru aprovizionarea suplimentară cu vaccin.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.