Decizie în Marea Britanie cu vaccinul AstraZeneca după ce EMA a recunoscut ”probleme rare” de coagulare

Decizie în Marea Britanie cu vaccinul AstraZeneca după ce EMA a recunoscut ”probleme rare” de coagulare

aprilie 7, 2021 0

Beneficiile vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford și de compania farmaceutică AstraZeneca pentru a combate Covid-19 sunt incomparabil mai mari decât riscurile sale.

Asta a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, de Dr. Jane Raine, directorul Agenției de reglementare pentru medicamente și produse de sănătate (MHRA), din Regatul Unit, la doar câteva minute după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat „o posibilă legătură „a vaccinului cu o serie de cazuri rare de tromboză raportate la persoanele care au primit serul imunizator”.

Raine a recunoscut că există o „mare posibilitate” ca vaccinul să provoace efecte secundare „extrem de rare” de coagulare a sângelui, dar a precizat că „niciun vaccin sau medicament eficient nu prezintă risc” și că „studiile clinice găsesc efecte secundare frecvente, în timp ce reacțiile adverse rare devin evidente doar atunci când un număr mare de persoane sunt vaccinate”.

Până în prezent, peste 20 de milioane de persoane au primit vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, dintre care 19 au murit de trombi din 79 de cazuri depistate până la 31 martie. Riscul, a considerat Raine, având în vedere aceste cifre, este de 4 persoane pe milionul de vaccinați.

„Echilibrul dintre beneficiile și riscurile cunoscute ale vaccinului rămâne foarte favorabil pentru majoritatea oamenilor”, a spus medicul.

Cu toate acestea, pe baza datelor studiate, agenția a recomandat guvernului o modificare a campaniei sale de vaccinare, astfel încât adulții sub 30 de ani să fie injectați, atunci când este posibil, cu un vaccin alternativ în locul AstraZeneca.

Profesorul Munir Pirmohamed, președintele Comisiei pentru medicină umană din Regatul Unit, a declarat, la rândul său, că femeile însărcinate ar trebui să discute riscurile cu medicul lor și că cele cu antecedente de tulburări ale sângelui ar trebui să utilizeze acest vaccin numai după evaluarea acestuia.

„Oricine are episoade de coagulare” după prima doză, „nu ar trebui să ia a două”, a spus Pirmohamed, care a menționat că oamenii prezintă „un risc mult mai mare de a dezvolta cheaguri dacă se infectează cu Covid-19”.

Directorul medical adjunct al Angliei, profesorul Jonathan Van-Tam, a explicat că „într-un scenariu cu expunere redusă, unde ratele Covid-19 sunt mai mici decât cele actuale din Marea Britanie, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, raportul risc-beneficiu este relativ bine echilibrat ”, dar la grupele de vârstă mai mari, cifrele sunt„ covârșitor în favoarea ”vaccinului.

Și în cazul unui risc ridicat de expunere, comparabil cu cel de-al doilea val, se asigură că, chiar și în grupa de vârstă 20-29, beneficiile potențiale „în ceea ce privește evitarea admiterilor la terapie intensivă sunt mult mai mari” decât posibilele daune. prin vaccin.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, relatează Reuters.

„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, a anunţat EMA într-un comunicat, precizând însă că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.

„Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Totodată, Agenţia Europeană pentru Medicamente a estimat că formarea de cheaguri sangvine ar trebui listată ca un efect secundar „foarte rar” al vaccinului anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca.

Comitetul de siguranţă sanitară din cadrul EMA, care a evaluat vaccinul, a solicitat mai multe studii şi modificări la cele actuale pentru a obţine mai multe informaţii, notează Reuters.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.