VOCILE Facebook. ”Unora, pe șestache, le-au înlocuit foi din dosar, iar candidaturile au fost apoi respinse”

VOCILE Facebook. ”Unora, pe șestache, le-au înlocuit foi din dosar, iar candidaturile au fost apoi respinse”

aprilie 7, 2021 0
Politicienii noi versus politicienii vechi!
„Toți sunt la fel!”
Este opinia aproape generalizată a electoratului despre politicienii autohtoni.
Electoratul nostru se pare că încă nu este pregătit pentru democrația reală, deoarece se știe că „Democratia funcțională este reprezentativă, prin politicieni, dar este și participativă, prin cetățeni!”.
Cât timp cetățenii nu se vor implica activ, în numar mare, inclusiv în monitorizarea derapajelor politicienilor și corectarea lor în timp util, partidele mai noi sau mai vechi vor face la fel.
Politica din România are la bază un singur tip de strategie care este adaptata vremurilor de partidele mai noi sau mai vechi. O dată ce se știe cum funcționează politica autohtonă, cei de bună credință pot face brainstorming pentru contracararea metehnelor toxice.
Finanțarea de la stat a partidelor nu trebuie permis să fie folosită de către cei care vor să obțină voturi prin metoda „autobuzul” în loc de metoda meritocrației.
Eliminarea concurenței politice și din interior, nu doar din exterior, este strategia unor partide, dintre cele care sunt la butoane sau care vor să ajungă la ele.
În astfel de partide se pot forma „autobuze” cu membri fideli care își susțin politicienii cu voturi, în social media, etc. 
E aproape clar că persoanele care acceptă „îmbarcarea” în astfel de autobuze nu o fac gratis, iar răsplata lor poate fi de orice natură. 
Am urmărit o perioadă de timp, evoluția de la București a unui partid mai mic.
S-a înființat o filiala de sector, cu o anumită conducere legitim aleasă, iar peste 3 luni înainte de alegerile locale din 2016, în secret, s-au convocat alte alegeri și a fost aleasă altă conducere.
Cei care au înființat filiala au rămas frustrați, dar și pe dinafară. S-au mai întâmplat și alte puciuri pe acolo. Unele persoane care conduceau filiale, nu au mai depus dosarele cu candidaturile. Ele erau infiltrate din alte partide, dar îsi jucasera bine rolul de persoane loiale până la momentul decisiv de depunere a dosarelor de candidatură.
Unor candidati, pe sestache, persoane neidentificate le-au înlocuit foi din dosarul de candidatură, iar candidaturile au fost apoi respinse ca având dosarele incomplete. 
Am mai observat ceva la partide. Contează mult și cât se donează, caz în care promovarea este asigurată, dacă donatorii asta vor. Cei care vor să promoveze pentru interese personale, de obicei, își fac echipă cu care să scoată din joc competitorii care au donat mai puțin și care chiar ar fi vrut să lucreze în folosul cetățenilor.
Se practică și șantajul politic. Pot fi promovați și cei despre care există informații compromițătoare pentru a putea fi manipulați. Există și metoda înscenării pentru cei ce ar putea deveni persona non grata. Etc.
Problema este că, în prezent, niciun partid nou, nu poate fi altfel, ci este la fel cu partidele vechi, chiar dacă cu alte strategii, mai ales dacă participarea cetățenilor la procesul democratic este minimă și aleatoare.
Se poate spune și că politicienii din toată lumea sunt aproape la fel.
Cetățenii trebuie să își ia în serios rolul de participanți activi la procesul democratic.
De cetățeni depinde în ce direcție se merge cu politicienii.
Ildiko Bădescu
Ildiko Badescu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.