Doar o mare gafa il mai poate pierde pe Geoana

noiembrie 18, 2009 30

Basescu stagneaza de vreo 2 luni, undeva intre 30 si 35 de procente. Marja e data de acuratetea sondajului (sondaj telefonic sau fata in fata, marimea esantionului). Ce ne spune acest lucru e ca presedintele nu prea mai are resurse proprii de crestere (nu vorbim si de turul doi unde optiunile se aseaza pe logica ori unul-ori celalalt-ori niciunul). E si normal. Basescu e presedinte de cinci ani si toata lumea ii stie deja si bunele si relele, deci nu mai are de oferit nici o surpriza. Ramane, ca de altfel si in cazul altor candidate, necunsocuta numita prezenta reala la vot. Nici un sondaj nu poate estima (stim deja din experienta celorlalte scrutinuri) citi si mai ales care din cei ce spun ca vin la vot renunta s-o faca in ziua alegerilor. Dar asta se intampla cu siguranta. Iar diferenta dintre prezenta estimata in sondaje, pe baza raspunsurilor oferite de intervievati, si cea reala e mereu atat de mare incat nu poate fi ignorata. De aici vin si surprizele.
Mircea Geoana a crescut constant, dar fara salturi, de la 23-25 procente acum doua luni la 30-33 in momentul ultimelor sondaje, INSOMAR si CURS, de saptamana trecuta. Ultimul CURS apare azi in Evz. Campania lui Geoana sa s-a axat pe castigarea “poporului pesedist”, pe votantii partidului. I-a reusit, se pare, si intrebarea e daca mai poate adauga ceva in cele trei-patru zile care i-au mai ramas. Parerea mea e ca nu, dar din alte motive decat Traian Basescu. Geoana e candidatul “garantat” de PSD si, prin asta, e si prizonierul acestei optiuni politice. Prin el insusi, nu spune nimic.
Traseul lui Crin Antonescu e in dinti de ferastrau. Cind urca spre 18 la suta, cind coboara spre 12-13 procente, de-a lungul ultimelor doua luni, functie de cum si cu ce a iesit in public. Fiind, dintre cei trei,  si cel mai putin cunoscut marelui public, optiunile in favoarea sa au evoluat aproape exclusiv functie de cum il descopereau alegatorii intr-o situatie sau alta. Vorbim aici doar de acei alegatori care oscileaza mereu si nu de nucleele tari ale fiecarui candidat, insensibile in general la ceea ce se intampla pe parcursul campaniilor electorale. Intrebare: mai poate creste Crin Antonescu pana la finalul campaniei? Nu stim. Dezbaterea de la Cluj dintre el si Basescu nu e “prinsa” inca in nici un sondaj, prin urmare nu avem o evaluarea a efectelor pe care le-a avut asupra electoratului. Putem presupune ca ar fi castigat ceva, dar e posibil la fel de bine sa fi ramas pe loc. Ce stim e ca deocamdata Crin ramane undeva la cel putin 10 procente in urma lui Mircea Geoana, In sondaje, pentru ca, iar, nu stim cum va fi prezenta la vot. In cazul lui Geoana e mai putin problematic. Electoratul PSD e cel mai discplinat si disciplinabil. Daca nu vin sunt adusi la vot si tot ii ies procentele. La Crin e de-a dreptul hazard. Dar Antonescu, spre deosebire de primii doi, mai are potential de crestere. Mai poate fi descoperit de unii, cum s-a intamplat probabil si in confruntarea cu Basescu de la Cluj. Dar timpul e cam scurt.
Urmeaza cel putin inca o dezbatere, in seara asta sau vineri. Sau si azi si vineri. In acest moment cred ca ele nu mai au cum sa decida finalistii, altii decat cei pe care-i vedem din sondaje, respectiv Basescu-Geoana. E prea din scurt, iar alte scandaluri, stim asta tot din experienta, nu mai produc nici un efect. Ce mai poate face Crin Antonescu? Mai nimic. Singura lui sansa tine tot de hazard. Sa faca Geoana o gafa atat de mare, sau sa fie ajutat s-o faca, incat macar unei parti dintre alegatorii PSD sa-i fie jena sa-l mai voteze.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.