Doc vs Lucescu? Aiurea!

iulie 11, 2008 0

Deci, draga Doc, hai sa nu ne mai ascundem dupa cires, fie si in figuri de tango academic. Imi reprosai pur si simplu ca am plecat in analiza mea de la ipoteza ca alegerile din toamna ar fi uninominale cind ele sint proportionale.
Sa citam, ca sa fie mai clar:
1. Sistemul de vot pentru alegerile parlamentare este considerat uninominal. Dl Lucescu face un număr de deducţii, destul de solide, folosindu-se de statisticile alegerilor pentru şefii CJ şi primari, pentru a estima rezultatul alegerilor parlamentare. E un raţionament care se bazează implicit pe o ipoteză eronată : primarii şi şefii de CJ sunt aleşi uninominal, parlamentarii, în schimb, nu. Pentru alegerile parlamentare avem un sistem care are trăsături comune cu unul uninominal, iar o parte din parlamentari se poate spune că vor fi aleşi astfel. Dar, per total, noul sistemul de vot nu este unul uninominal.
Asadar, parlamentarii nu sint alesi uninominal, zici? Corect, deci sint alesi pe lista. Sau cum, ca sa stiu si eu de la ce plecam?
Eu cred ca viitorii parlamentari sint alesi uninominal, si nu reusesc sa inteleg nici sa ma pici cu ceara ca legea ar spune altceva. Convinge-ma de contrariu si merg mai departe pe mina ta. Dar, te rog mult, nu o intoarce iar cu faptul ca e proportional pentru ca asa se face distributia mandatelor. Vreau sa stiu de la tine daca se aleg sau nu parlamentarii uninominal, adica “un vot-un candidat-un mandat”? Sau hai sa fiu si mai explicit ca nu se stie niciodata: uninominal inseamna, dupa mintea mea nu tocmai in regula precum se stie, ca “dai un singur vot pentru un singur candidat care candideaza cu altii pe un singur mandat”
Insist cu asta pentru ca vad ca asta pare sa-ti fie marota. Pentru mine nu e, si am tot scris-o , pentru ca nu modul in care se distribuie mandatele valideaza sau nu analiza mea ci modul in care se cistiga voturile. Oare de cite ori trebuie sa repet?
Mai zici, absolut halucinant pentru capacitatea mea de intelegere, limitata cum stiu deja multi dintre fanii tai mai noi:
Există un aspect esenţial în care sistemul nostru este diferit faţă de unul uninominal : sistemul nou introdus este, la fel ca şi până acum, proporţional. Procentul de mandate al unui partid este identic cu procentul de voturi valabile primite în total, la nivel naţional, de candidaţii săi. E un aspect ignorat total, dacă nu chiar contrazis de analiza din Cotidianul
Pai Doc draga, asta face ca un sistem sa fie proportional versus uninominal, faptul ca procentul de mandate e identic cu procentul de voturi primite? Unde ai citit asta, ca eu, semidoct notoriu deja, nu citesc de cind ma stiu decit carti de bucate.
Uite ca gasesc parca si un raspuns, dar tot nu inteleg care–i parerea ta de fapt:
De exemplu, nu am contrazis, şi nu văd de ce aş face-o, faptul că alegerile parlamentare se vor desfăşura după un alt tipic faţă de modul în care s-au desfăşurat până acum, adică pe liste de partid. E un subiect bun, despre care o să scriu, despre care putem dezbate.
Deci dezbatem, nu? Dar parca mai sus stiai exact despre ce-i vorba. Sa recitez, ca-s si uituc:
Există un aspect esenţial în care sistemul nostru este diferit faţă de unul uninominal : sistemul nou introdus este, la fel ca şi până acum, proporţional.
Deci pina la urma-i proportional. OK. Sper sa ramina pina la capat.
Mai zici:
Nu am contestat că aleşii în demnităţile locale vor avea un cuvânt de spus în aceste alegeri, e un subiect care de asemenea merită analizat în sine şi pe care putem să-l dezbatem. Dacă analiza s-ar fi rezumat la asta, şi şi-ar fi propus să analizeze schimbarea pe care acest sistem a adus-o faţă de vechiul sistem pe liste, atunci probabil că n-aş fi dat-o ca exemplu de confuzie.
Dar cam despre ce e analiza mea, draga Doc, fa-ma inteligibil? Iar daca asta e raspunsul tau definitiv, ma refer la citatul de mai jos, atunci ma tem ca se duce dracului prezumptia de buna credinta si intram in infern. Cum ar veni, am incercat de fapt sa-mi pacalesc cititorii dar undeva m-am dat de gol si tu te-ai prins:
Dar analiza are un cu totul alt scop declarat negru pe alb :
“Dacă până în toamnă nu se întâmplă nimic spectaculos, PSD ar trebui să câştige alegerile parlamentare. Analiza de mai jos încearcă să demonstreze acest lucru, plecând de la rezultatele din alegerile locale şi de la mecanismul de vot indus de noul sistem electoral, uninominal, prin care ne vom alege viitorul Parlament.”
(Analiză Cotidianul: PSD câştigă alegerile din toamnă)

Si, in plus, ce sa mai inteleg din faptul ca desi ma citezi din analiza unde scriu negru pe alb ca “plec de la rezultatele alegerilor locale si de la mecanismul de vot indus de noul sistem electoral” imediat dupa asta scrii:
“Or, pentru a extrapola de pe baza alegerilor locale rezultatul celor din toamnă şi “câştigătorul” (în mandate, se poate presupune) al acestor alegeri, este esenţial să se înţeleagă precis cum funcţionează sistemul de vot.”
Doamne iarta-ma! Deci imi reprosezi ca nu am plecat de la “cum functioneaza sistemul de vot” dupa ce ma citezi, in chip de dovada, cu o fraza in chiar asta spun si anume ca am plecat “de la mecanismul de vot indus de noul sistem electoral”
Abia spre final am vaga senzatie ca mai pricep ce spui, desi te rezumi cam la putin, dupa gustul meu:
Pentru că un sistem uninominal majoritar, cum este cel pentru şefi de CJ şi primari, produce în principiu un cu totul alt rezultat decât un sistem mixt proporţional, cum este cel pentru parlament. Citesc mai sus cum această distincţie – confuzia de care spuneam, cu alte cuvinte – este considerată una “teoretică”. Pot lua afirmaţia ca o glumă. Distincţia asta teoretică are un efect cât se poate de practic în rezultatul alegerilor, adică acel lucru pe care analiza dlui Lucescu îşi propunea să-l demonstreze! În ce priveşte numărul de mandate uninominale PSD a câştigat alegerile locale. În ce priveşte proporţia votului, PD-L a câştigat alegerile locale. Dacă alegerile parlamentare ar fi pe sistem uninominal (aşa cum afirmă limpede analiza) atunci prima statistică ar fi mai importantă, în extrapolarea asta, decât a doua (ceea ce afirmă la fel de limpede analiza). Însă alegerile parlamentare, scuzată să-mi fie distincţia teoretică, nu se desfăşoară pe sistem uninominal, ci proporţional.
Asadar, lucrurile ar sta cam asa:
Pavel Lucescu zice ca alegerile sint uninominale si greseste pentru ca numindu-le si considerindu-le astfel ia in calcul in analiza sa numarul de mandate obtinut la locale pe cind eu, Doc, zic ca-s proportionale si deci corect e sa iei in calcul doar numarul de voturi obtinut la locale.
Cam slabut, draga Doc. Ma asteptam, daca tot scriem kilometri de text pe subiectul asta, sa fi spus ceva mai mult chiar pe ideea asta. Eu am facut-o. Am plecat, printre altele, de la numarul de mandate, in conditiile unei cvasi-egalitati de voturi intre PD-L si PSD, si am construit, da discutabil si asta asteptam sa discutam de fapt, o teorie pe baza careia trag concluzia ca PSD iese in avantaj.
Tu, draga Doc, ce-mi propui sau ce le propui cititorilor la schimb pe acest subiect? Ca daca le oferi doar placerea unora de-a crede ca mi-ai fi tras-o si asta doar pentru ca ai incercat sa ma contrazici, vorbim degeaba.
PS1. Am pus mai multe intrebari aici dar nu-mi mai doresc neaparat vreun raspuns. Ma tem, iti spun sincer, ca ma vei invita din nou sa ne-nvirtim in jurul cozii si de asta chiar nu mai am timp.
PS2. Imi cer scuze pentru unele ironii. Asta mi-e temperamentul si pe asta chiar n-am cum sa-l schimb. Respectul meu ramine insa acelasi.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.