Domnule Antonescu, probleme de memorie?

În dezbaterea purtată la Cluj, când Traian Băsescu a declarat că el a fost cel care nu a vrut să retragă trupele din Irak prematur, Crin Antonescu a intervenit: „Am fost singurul politician liberal care şi-a contrazis premierul şi ministrul apărării şi a spus că nu e bine să ne retragem din Irak”. Păi, domnule Antonescu, lucrurile nu stau chiar aşa.
Depinde la ce episod ne referim. Saga cererilor de retragere a soldaţilor români din Irak este, de altfel, foarte lungă, iar toţi cei trei candidaţi la prezidenţiale aflaţi pe podiumul sondajelor au fost implicaţi în acest foileton. În iunie 2006, de exemplu, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, era mandatat să ceară CSAT retragerea trupelor din Irak. Premierul primise acest mandat din partea conducerii PNL, reunite de urgenţă în acest scop. Nu fusese consultat, fireşte, preşedintele Băsescu, deoarece ne aflam în plină perioadă de scandaluri în coaliţie. Dar nu fusese consultat nici ministrul de externe de atunci, liberalul Mihai Răzvan Ungureanu. Când s-a ajuns la votul din CSAT, doi miniştri PNL-işti s-au plasat de partea preşedintelui Băsescu, opunându-se retragerii din Irak. Mihai Răzvan Ungureanu şi Sebastian Vlădescu. Deci, în cel mai bun caz, Antonescu nu a fost atunci singurul liberal care s-a opus retragerii trupelor noastre din Irak. Nu am reuşit să găsesc poziţia lui Crin Antonescu  în acel moment. Din păcate, arhivele publicaţiilor noastre din 2006 nu reţin votul actualului candidat în această chestiune, în Biroul Permanent al PNL. E ciudat cum funcţionează mermoria: atunci când Antonescu a spus, sâmbătă, în dezbaterea de la Cluj, că a fost împotriva retragerii din Irak, îmi aduceam aminte vag că un liberal s-a opus deciziei conducerii partidului şi că l-am admirat atunci pentru asta. Am presupus că era vorba de Crin. Acum, cercetând arhivele, mi-am amintit că era vorba de Mihai Răzvan Ungureanu. PNL a avut chiar în vedere sancţionarea acestuia pentru că a votat în CSAT împotriva deciziei conducerii partidului. A scăpat însă nesancţionat. De data aceea.
Şi mai revelator este însă episodul din 2007 referitor la retragerea din Irak. Sfârşitul lui martie 2007, din nou scandal în coaliţie. Cel fatal alianţei DA, de data aceasta. Una din temele de scandal, retragerea din Irak, susţinută din nou de  PNL. De data aceasta, Crin Antonescu, pe vremea aceea vicepreşedinte al PNL, îi scrie o scrisoare deschisă preşedintelui PD de atunci, Emil Boc. În scrisoare, Antonescu  îi cere lui Boc să susţină demersul premierului Tăriceanu referitor la trupele române din Irak. Citez:  „Partidul Naţional Liberal vă solicită public să vă raliaţi deciziei de retragere a trupelor româneşti din Irak, anunţată de prim-ministrul României, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Din punct de vedere al succesului misiunii pe care România şi-a asumat-o în Irak, aveţi toate motivele pentru a vă alătura acestui demers. De patru ani, soldaţii noştri se află în Irak, luptând cu onoare şi cu spirit de sacrificiu pentru naţiunea noastră şi pentru valorile lumii libere. Soldaţii noştrii şi-au făcut datoria în Irak: au contribuit, alături de trupele coaliţiei multinaţionale, la înlăturarea dictaturii şi la instaurarea democraţiei. Un soldat care şi-a îndeplinit datoria trebuie să se întoarcă acasă, la familia lui, şi este de datoria noastră să îi aducem pe soldaţii noştri acasă.”
Despre această scrisoare puteţi citi amănunte şi aici.
Aşa că, sincer, eu nu ştiu la ce episod se referea Crin Antonescu. Chiar vă rog, pe voi, cititorii, dacă aveţi date despre un alt moment când Crin Antonescu s-a opus singur premierului şi ministrului apărării liberali pe această temă, să îmi semnalaţi.  Oricum, tema retragerii din Irak a fost exploatată populist de mulţi politicieni. În mai 2005, cel care urma să devină campionul retragerii din Irak fără consultarea aliaţilor, Tăriceanu, declara că „retragerea din Irak ar avea implicaţii serioase în ce priveşte angajamentele asumate de România şi credibilitatea ţării ca stat NATO.” Iar Geoană, după ce a cerut retragerea trupelor din Irak, s-a supărat că Băsescu s-a bucurat singur de creditul încheierii misiunii şi s-a retras şi el din CSAT. Iar Băsescu…să ne amintim de lacrima vărsată în baza militară, în vizita prilejuită de încheierea misiunii militarilor români acolo. Întâmplător, chiar înainte de alegerile europarlamentare. În orice caz, trupele române nu s-au retras când au vrut politicienii noştri, ci când au vrut politicienii irakieni. Parlamentul irakian nu a reînnoit cererea către România de a-şi păstra trupele pe teritoriul său. Şi aşa s-a încheiat misiunea soldaţilor români în Irak. Aşa că îmi pare rău să îl contrazic pe domnul Antonescu, dar trebuie să restabilim adevărul istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here