Cristian Pîrvulescu şi reglementarea internetului. Sau cum să-ţi dai cu stângul în dreptul

noiembrie 16, 2009 0

„Eu m-am gândit foarte mult în ultima vreme – pentru că internetul este un spaţiu nereglementat, pe câtă vreme presa scrisă sau audio-vizuală este reglementată – dacă nu e nevoie să discutăm despre reglementări şi acolo. Pentru că se pare că politeţea, care ţine tot de politică până la urmă, adică de modul în care trăim în polis, nu mai funcţionează în momentul de faţă. Se consideră că orice se poate spune.” Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia

Sâmbătă, de la ora 22, Realitatea TV a transmis o dezbatere intitulată „Presa în vremea holerei”, în cadrul emisiunii 100%. La dezbatere au fost invitaţi mai mulţi jurnalişti şi/sau analişti politici autohtoni. Despre cele discutate acolo şi-au spus părerea, printre alţii, Alex Mihăileanu şi Tiberiu Lovin. Emisiunea merită văzută (emisiunea aici), însă nu dezbaterea în ansamblu face obiectul acestui articol. Ceea ce mi-a atras atenţia a fost o discuţie despre libertatea de expresie.

Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, s-a arătat deranjat de „lipsa reglementărilor” din mediul online. Adică de pe internet ca să priceapă şi nepricepuţii. Schimbarea discursului a fost bruscă. De la afirmarea libertăţii de exprimare ca fundament al democraţiei, la pumnul menit să înfunde gura celor care îşi permit să „spună orice” pe internet. Arătându-se iniţial deranjat de postacii de partid, domnia sa a ajuns până în punctul în care şi-a afirmat ideile conform cărora, pe internet, libertatea de exprimare a atins cote alarmante.

Evident, domnul Pîrvulescu nu a descoperit gaura din macaroană. Ideea unui cod de etică în online nu e nouă. Chiar şi eu propuneam cândva un cod deontologic menit să separe valorile de scandalagii irelevanţi. Însă până la a sugera o cenzură a opiniilor de pe internet e cale lungă. O cale parcursă cu viteza gândului de un pretins apărător al democraţiei. Da, „democraţie fără reguli nu există”, dar reglementarea internetului oare nu ne duce în mod firesc cu gândul la China, vorba domnului Sorin Ioniţă? Ori pe internet există mai multă democraţie decât în alte părţi, în ciuda senzaţiei de anarhie. Asta pentru că în momentul în care se umple de prostii şi de oameni care se înjură, devine irelevant şi neinteresant, ca să folosesc tot o idee a lui Sorin Ioniţă.

Interesant cum se trezesc unii să susţină că există prea multă libertate pe internet. Trist e că o fac între două discursuri despre democraţie. E de înţeles panica indivizilor care, datorită internetului, se văd în situaţia de a scăpa lucrurile de sub control. Teama că nu vor mai fi respectate canoanele impuse este mare. Această teamă nu se manifestă doar în presă, ci şi în literatură, muzică şi alte domenii. Dar domnilor, staţi liniştiţi! Dumneavoastră puteţi rămâne să vă bucuraţi de jucării reglementate în cercuri restrânse. Noi, cei mulţi şi deschişi inovaţiei, mergem înainte fără îngrădirile dumneavoastră.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.