Două articole foarte proaste

octombrie 31, 2009 0

Unul este din presa românească, celălalt din presa britanică. Ambele din ziare care se doresc quality. Ambele articole foarte proaste, chiar dacă sunt pe teme şi chiar din specii diferite. Ambele se referă însă la România.
Să încep cu cel din presa românească, dintr-un cotidian, nu spun care. O „corespondenţă specială de la Bruxelles” ne vorbeşte despre „Dilema preşedintelui Băsescu”. Care ar fi această dilemă? Se pare că europenii de vârf ar vrea cu tot dinadinsul să îl numească drept Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al UE pe PSD-istul Adrian Severin, dar Băsescu nu vrea, din motive de „orgoliu personal şi încăpăţânare”. Nu comentez orgoliul şi încăpăţânarea lui Băsescu, dar totuşi! Postul de Înalt Reprezentat de Politică Externă acordat României????
Nu contează ce scrie întreaga presă occidentală, jurnaliştii ăia străini habar n-au, când spun că ministrul britanic de Externe, David Miliband, ar fi foarte aproape de nominalizarea pe acest post. Fraierii de la Financial Times scriu că postul de ministru de externe al UE ar putea fi mai important chiar decât cel de preşedinte al Uniunii Europene. Desigur, acest post de o importanţă maximală va fi acordat României, în condiţiile în care în momentul de faţă nu mai avem nici un pic de credibilitate la Bruxelles, din cauza haosului din ţară. Nu suntem destul de buni pentru portofoliul agriculturii, pentru că ni s-au tăiat fonduri din motive de fraudă şi incompetenţă, dar personalitatea şarmantă a lui Adrian Severin e suficientă pentru ca ceilalţi membri ai UE să ne pună în braţe al doilea post ca importanţă în executivul european.
Să trecem la al doilea articol, din „Daily Telegraph”. Un reportaj, dintr-o serie dedicată căderii comunismului, cu titlul România: oraşul care nu cunoaşte teama. Reporterul Adrian Bridge începe cu locurile comune obişnuite: în România trebuie să te duci cu usturoi, apă sfinţită, cruce de argint şi ţepuşă, pentru a te bate cu vampirii. Se pare însă că obsesiile sunt cultivate de ghizii locali: reporterul o citează pe Monica, ghidul său, care îl avertizează că „Dracula a avut copii şi copiii lui au avut copii, teme-te. Transilvania e un loc înspăimântător”. Reporterul are însă misiunea de a merge pe urmele revoluţiei, aşa că aminteşte de căderea lui Ceauşescu, „un mare admirator al lui Dracula” – scrie Bridge. Jurnalistul menţionează cei 100 de morţi de la Timişoara, ca şi răniţii. Bridge citează un jurnalist local care vorbeşte despre farsa revoluţiei, pusă la cale de Securitate, de fapt o lovitură de stat deghizată.   „Ah, conspiraţiile din România” scrie Bridge. „E delicios de balcanic (asta mi-a plăcut întotdeauna, de fapt)” continuă el. Ne bucură faptul că obsesiile românilor legate de morţii Revoluţiei sunt atât de delicioase pentru un reporter britanic!  Bridge constată însă că rănile post-revoluţie nu s-au cicatrizat încă. Urmează câteva rânduri despre vremurile grele din timpul lui Ceauşescu, când copiii primeau de Crăciun periuţe de dinţi, dacă erau norocoşi. Reporterul mai trece în revistă câteva dintre atracţiile Timişoarei, după care revine la obsesiile sale cu vampiri, pregătindu-se să plece spre Transilvania.
OK, mixul de sublim şi ridicol e specific românesc, dar varza asta cu carne din „Daily Telegraph” mi se pare pur şi simplu un articol prost. Citiţi şi voi, vedeţi ce părere vă faceţi şi spuneţi-mi şi mie.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.