Eroul din poza care a făcut înconjurul lumii: „Am luat copilul, era înghețat, rece, nu făcea gesturi”. Europa, sub noul asalt

Eroul din poza care a făcut înconjurul lumii: „Am luat copilul, era înghețat, rece, nu făcea gesturi”. Europa, sub noul asalt

mai 19, 2021 0

Imaginea polițistului spaniol pe nume Juanfran, care salvează un bebeluș de câteva luni, înghețat de frig, încercând să ajungă pe coasta spaniolă legat de spatele mamei sale, a făcut înconjurul lumii.

Unul dintre cei opt membri care alcătuiesc Grupul special pentru activități subacvatice (GEAS) al Guardia Civil, din Ceuta, a petrecut aproape două zile întregi în apă alături de însoțitorii săi.

„Au scos oameni, copii, femei, tineri …”, de luni dimineață devreme, subliniază surse din institutul armat.

”Am luat copilul în brațe, nu mișca…”

„Abia a putut participa la un post de radio pentru câteva minute în această dimineață pentru că a trebuit să treacă din nou peste bord”, spun colegii despre eroul din imaginea care a ajuns în toată lumea.

„Am luat copilul, era înghețat, rece, nu făcea gesturi”, și-a amintit Juanfran, șocat, miercuri, într-un scurt interviu acordat rețelei media COPE.

Cei 600 de agenți ai Guardia Civil staționați în Ceuta, în afară de întăririle pe care le-a stabilit Ministerul de Interne de la Madrid în fața celei mai mari crize migratorii din Maroc, se confruntă cu o provocare mai mare decât oricând provocată de sosirea masivă a celor peste 8.000 de oameni care au traversat înot sau cu precare bărci de salvare din țara vecină în orașul autonom de pe coasta de Nord a Africii, în încercarea de a ajunge pe teritoriu european.

Marocul a dat ”cep” invaziei, supărat pe Spania

Poliția marocană a sigilat astăzi trecerea frontierei Tarajal și a întrerupt exodul migrator care în ultimele două zile a permis intrarea în orașul spaniol Ceuta a cel puțin 8.000 de migranți fără acte, în majoritate copii și adolescenți.

De-a lungul dimineții de marți, sute de tineri marocani au părăsit orașul singuri, mergând spre graniță.

Cei mai mulți dintre ei dorm de două zile pe stradă și au rămas fără bani. Între timp, Ceuta redeschide magazine și baruri pentru a-și recâștiga normalitatea.

Poliția marocană a încurajat sute de tineri marocani să treacă neregulamentar frontiera, au declarat pentru El Mundo surse din Guvernul spaniol.

Intrarea masivă a marocanilor, din cauza inacțiunii forțelor de securitate ale jandarmeriei marocane, are loc într-un context de tensiune diplomatică cu Marocul.

Rabatul este supărat pe Spania pentru internarea într-un spital din Logroño a liderului Frontului Polisario și a președintelui Republicii Arabe Democratice Sahrawi (SADR), Brahim Gali, în vârstă de 73 de ani și suferind de covid-19.

Ministerul Afacerilor Externe de la Madrid a justificat primirea liderului saharian, solicitată de Algeria, „din motive strict umanitare”, dar Marocul a considerat gestul ca pe o decizie „premeditată” și luată „pe la spatele unui partener și vecin”.

Imigranți recunosc că au fost încurajați să treacă granița

Patrulele pe apă ale Guardia Civil fac față cu greu invaziei

„Când am aflat că granița se deschide, am vrut să venim, dar am văzut că de fapt era închisă. Atunci poliția marocană ne-a spus că trebuie să intrăm prin Tarajal și că nu ne vor opri. Am făcut-o deci”, a spus Ahmed ieri., 18 ani, din Ceuta.

Între timp, Guvernul a apreciat o schimbare de atitudine în Maroc după ce, de luni, această țară a permis sosirea a mii de imigranți. Surse executive au asigurat că Marocul „își înmoaie” poziția cu puțin timp înainte ca poliția marocană să întrerupă exodul migrator către Ceuta.

Președintele, Pedro Sánchez, a presupus că ceea ce s-a întâmplat nu este o simplă criză migratorie, iar sursele citate insistă asupra faptului că actuala criză diplomatică nu poate fi legată doar de prezența în Spania a liderului Frontului Polisario, Brahim Ghali, pentru care Marocul s-a supărat pe Spania și a permis acest flux migratoriu – un nou asalt asupra granițelor UE după cel permis de Turcia, dinspre Siria și Afganistan, anii trecuți.

Mii de marocani întorși din drum și din ape

Mai multe unități ale armatei au fost desfășurate marți devreme în Ceuta pentru a ajuta la controlul străzilor orașului după intrarea a peste 8.000 de imigranți, majoritatea marocani, prin digurile de frontieră.

Sosirea persoanelor care înotau și pe jos a fost constantă pe tot parcursul zilei de luni și continuă marți în aceeași plajă unde au fost instalate vehicule blindate.

În ultimele 24 de ore, mii de tineri, dar și familii întregi, s-au aruncat în mare în fața pasivității autorităților marocane. Un bărbat a murit încercând să se salveze din apele învolburate.

Între timp, Marocul a desfășurat marți polițiști împotriva revoltelor, pentru a opri intrarea migranților în Ceuta – una dintre cele două exclave spaniole pe coasta marocană a Africii, pe lângă Melilla.

Spania a returnat deja 4.000 de persoane în Maroc, potrivit Ministerului de Interne. Ministrul Fernando Grande-Marlaska a asigurat că nu există minori printre ei.

Intrările de imigranți au început să scadă în jurul prânzului și după-amiază practic s-au oprit: în mare oamenii înoată în continuare, dar nu mai încearcă să treacă granița.

Returnările se fac „fără cea mai mică formalitate”, după cum a confirmat agenția Efe. Baroul din Ceuta a confirmat către EL PAÍS că avocații săi nu au fost înștiințați, așa cum se întâmplă adesea atunci când există numeroase înscrieri, pentru a asista legal persoanele returnate în conformitate cu legea.

Cea mai mare criză migratorie în zonă

O întrebare cheie va fi ce se va întâmpla cu minorii care nu sunt supuși acestor acorduri de returnare. „În conformitate cu legea și tratatele internaționale, vom proteja minorii”, a spus ministrul.

Intrarea ilegală a 6.000 de persoane într-o singură zi este un eveniment fără precedent în Spania.

Nici măcar în momentele cu cea mai mare presiune migratorie nu au fost atinse cifre similare.

Cel mai recent record a fost doborât în ​​weekendul de 7 și 8 noiembrie în Insulele Canare, când 1.500 de persoane au intrat într-o singură zi și în acel weekend au aterizat aproape 2.200 de imigranți.

 

Ceuta și Melilla, puncte strategice ale Spaniei pe harta Africii

Ceuta și Melilla – exclave spaniole în Africa

Ceuta este un oraș autonom din Spania, situat pe malul african nordic intre Strâmtoarea Gibraltar și mica peninsulă Almina în partea de est.

Se învecinează la nord, est și sud cu Marea Mediterană, la vest și sud-vest cu Marocul (Frontieră de 6,3 km), cu prefecturile și M’Diq Anjra Fahs-Fnideq, ambele aparținând nordul Marocului.

Conform statisticilor de la 1 ianuarie 2010 populația este de 80.570 de locuitori și densitatea de 4.240 loc. pe km².

Teritoriul său acoperă o suprafață de 19 km², iar oamenii care trăiesc în Ceuta aparțin în principal religiei creștine și musulmane, dar există și o populație de evrei și într-o măsură mai mică, indieni.

Zonele urbane sunt situate în istm. Centrul orașului si cartierele mai mari sunt situate în apropiere de port și pantele Muntelui Hacho. Datorită situării strategice a portului Ceuta, el are un rol important în trecerea prin strâmtoare, precum și în comunicațiile între Marea Mediterană și Oceanul Atlantic.

Ceuta deține statutul de port liber de unde și avantajele fiscale care favorizează comerțul.

Guvernul marocan susține că orașele Ceuta și Melilla fac parte din teritoriului său. Guvernul Spaniei nu a purtat niciodată niciun fel de negociere și consideră Ceuta parte din teritoriul național spaniol, potrivit Wikipedia.

.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.