EVZ: Johannis ar putea, dacă ANI ar vrea, să nu poată să fie premier

noiembrie 4, 2009 0

Scuzati exprimarea din titlu, dar asta am inteles din materialul EVZ. Legea interzice, dar ar trebui sa certifice ANI si atunci coalitia antiBasescu ar putea avea o problema.  Sa citim impreuna:

Dacă fostul prefect al judeţului, Mircea Silvestru Lup, ar fi respectat legea, Johannis ar fi trebuit îndepărtat din funcţia de primar al Sibiului în urmă cu şase ani, atunci când ocupa în paralel cele două posturi. Dar Lup a trecut cu vederea incompatibilitatea lui Johannis şi acesta şi-a continuat mandatul de primar în contradicţie cu dispoziţiile legii.
Pentru că suprapunerea celor două funcţii s-a produs în perioada 2003-2004, Johannis nu poate fi sancţionat în actualul mandat de primar.
În schimb, dacă ANI certifică incompatibilitetea, edilul nu poate fi numit, timp de trei ani, într- o funcţie sau demnitate publică, categorie în care se încadrează şi cea de prim-ministru.(mai mult aici)

E lege, dar mai trebuie ANI sa zica, dar… Ce pot vedea e ca radicalizarea de dinainte de alegeri duce in acelasi timp la recitirea legii cu lupa. Jurişti pot fi găsiţi mulţi să spună chestii care se bat cap în cap.

Ce e cu adevarat frumos in material este justificarea prefectului pesedist care a tolerat incompatibilitatea:

„Era o societate care avea ca acţionari instituţii din administraţia locală şi administatorii ei reprezentau o garanţie a bunei funcţionări a companiei. Era în beneficiul oamenilor ca această firmă să funcţioneze bine”, susţine fostul prefect PSD.
Întrebat punctual dacă a permis cumulul de funcţii deşi ştia că e ilegal, Mircea Silvestru Lup a răpuns răspicat afirmativ.
„Da, domnule, nu trebuie să îmi spuneţi mie ce zice legea. Am fost prefect şi ştiu exact ce aveam de făcut. Dar societatea asta atrage investitori, vin bani în judeţ, asta e mai important!”, ne-a declarat, iritat, Mircea Silvestru Lup

Am totuşi o concluzie: ipoteza cu Băsescu care îl nominalizează surprinzător pe JOhannis drept premier a căzut:).

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.