”Gripa spaniolă a avut 4 valuri. Dacă vom continua cu vaccinarea în forță, valul 4 va fi domol”

”Gripa spaniolă a avut 4 valuri. Dacă vom continua cu vaccinarea în forță, valul 4 va fi domol”

martie 18, 2021 0

Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, e de părere că singura soluţie pentru a trece cu bine de valul 3 al pandemiei şi pentru a atenua impactul următorului val este vaccinarea.

„Nu învăţăm nimic din istorie: Gripa Spaniolă a avut 4 valuri. Acest val 3 o să ţină cam 2-3, maximum 4 luni. Am văzut şi în Anglia şi în Cehia: vine puternic şi va trece puternic, depinde câte victime va lăsa. Noi trebuie să continuăm cu vaccinarea în forţă. Am văzut 15 state care au renunţat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar puneţi (n.r.- la socoteală) şi zecile de state care continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Dacă vom face aşa cum avem planul de vaccinare, putem să avem o toamnă în care să începem încet-încet să ne recăpătăm vieţile. Dacă vom continua cu vaccinarea în forţă, valul 4 va fi domol”, a declarat dr. Cristian Oancea, de la Timișoara.

Mutaţiile pe care virusul gripal din 1918 le-a suferit în procesul de răspândire au avut două consecinţe. Pe de o parte, schimbările repetate la nivel micro-molecular i-au împiedicat pe oamenii de ştiinţă de atunci să creeze un vaccin împotriva gripei spaniole, iar pe de altă parte, aceste mutaţii au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de morţi.

Epidemiologul-şef din Statele Unite, dr. Anthony Fauci, publica în 2009 un articol alături de doi cercetători specializaţi în răspândirea virusurilor gripale în care arătau că tulpina virală responsabilă în 1918 de răspândirea gripei spaniole a creat o „eră pandemică” în secolul trecut.

„Toate pandemiile care au avut loc de atunci – în 1957 (n.r. – H2N2, gripa asiatică), în 1968 (n.r. – H3N2) şi în 2009 (n.r. – AH1N1 sau gripa porcină) au fost generate de virusuri derivate din cel responsabil pentru gripa spaniolă din 1918. Virusul gripal pe care oamenii îl contractează an de an poate fi legat direct de cel al gripei spaniole”, a declarat, pentru Washington Post, cercetătorul Jeffery Taubenberger, potrivit Adevărul.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.