Gripa trece, numele rămîn (I)

noiembrie 2, 2009 0

Una dintre caracteristicile virusului care provoaca gripa este ca sufera mutatii rapide, chiar daca isi pastreaza numele.
In cazul epidemiei actuale se pare ca lucrurile stau invers: virusul si-a schimbat numele de citeva ori – porcina, mexicana, pandemica, AH1N1 – in timp ce el a ramas acelasi.
Dar ce inseamna AH1N1? Inceputul e simplu: exista trei categorii de gripa: A, B si C. Tulpina actuala face parte din categoria A – de altfel cea mai raspindita, cea mai virulenta si cea mai studiata.
Dupa prima litera insa, lucrurile incep sa se complice, asa incit avem nevoie de putina biologie. Virusul gripei este inconjurat de o membrana care – in cazul unei infectii reusite – fuzioneaza cu membrana celulara, eliberind in interior genomul viral impreuna cu un mic comando de proteine care vor transforma in scurt timp intreaga celula intr-o fabrica de noi virusi.
Dintre multele proteine asociate acestui virus, doua dintre ele, aflate in aceasta membrana virala – hemaglutinina (HA) si neuramidaza (NA) – sint extrem de importante. Sarcina celei dintai este sa medieze penetrarea in celula, iar a celei de a doua este sa facilitize parasirea celulei de catre virusii noi formati. Exista 15, respectiv 9 tipuri din cele doua proteine, iar nomenclatura reflecta aceasta clasificare. Spre exemplu, virusul despre care vorbim este, folosind o prescurtare a prescurtarii, de tipul H1N1. Va amintiti probabil ca gripa aviara avea serotipul H5N1.
Interesant este ca aceste proteine sufera mutatii care le schimba permanent aspectul exterior, asa incit devin de nerecunoscut pentru anticorpii existenti – generati fie de o gripa anterioara fie de un vaccin. Aceasta este cauza pentru care in fiecare an este nevoie de un nou vaccin, chiar daca nomenclatura tulpinilor vizate este aceeasi. Spre exemplu, tulpina H1N1 din vaccinul trivalent de anul acesta este aceeasi de multa vreme. In fiecare an, insa, trebuie conceput un nou vaccin. La rindul ei, noua tulpina pandemica, desi are acelasi nume – H1N1,  necesita si ea un vaccin special. Si la anul care vine… piesa se va relua intr-o noua distribuite. Este probabil ca tulpina pandemica o va inlocui pe cea existenta si va fi inclusa in noul vaccin trivalent care va fi construit pentru toamna vitoare.
Shakespeare spunea ca indiferent ce nume ar purta, un trandafir miroase la fel de dulce. Din punctul de vedere al sistemului imunitar, chiar daca numele purtat e acelasi, avem in fiecare an o gripa noua.
P.S. Planuiesc aproximativ o duzina de postari despre gripa si despre virusi in general, asa incit astept eventuale intrebari. Dar pina cind voi reveni cu detalii, va invit sa vedeti acest filmulet. Este nu doar excelent realizat ci si surprinzator de corect stiintific.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.