Haos în spitale, medici contra medici. ”Când am încetat să fim oameni?” Explozia COVID bagă România în criză

Haos în spitale, medici contra medici. ”Când am încetat să fim oameni?” Explozia COVID bagă România în criză

august 27, 2021 2

Criza provocată de valul imens al îmbolnăvirilor din cauza tulpinii Delta a noului coronavirus creează nu doar criză de locuri în spitale pentru bolnavii COVID, dar și revolta cadrelor medicale care se ocupă exclusiv de pacienții COVID în raport cu cadrele medicale care se ocupă de restul bolnavilor ne-COVID.

Este grăitoare în acest sens postarea Laurei Zarafin, medic la Spitalul Colentina, care se adresează medicilor ne-COVID.

”Din păcate , confrații noștri tac , ” se dau la fund „, renovează fix acum secții ATI , pe altele nu le deschid , deși au zeci de rezidenți ; în schimb fac ce au știut ei să facă mai bine timp de aproape doi ani . Așa au ajuns ATI-iștii din Colentina ; o mână de oameni care nu au rezidenți ) , care nu au avut concedii și care și-au petrecut și Crăciunul si Paștele între oameni care se luptau pt fiecare respirație , care au riscat să își infecteze familiile când nu existau echipamente de protectie , la capătul răbdării . Suntem supuși unor presiuni de neimaginat , hărțuiți realmente de toată lumea , se țipă la noi , suntem amenintati si , ca premii , avem de dat sute de răspunsuri la plângeri penale halucinante .
Există cadru legal , deși nici nu era nevoie de vreo lege pentru ca orice medic să fi înțeles deja necesitatea unor zone Covid în fiecare spital mare”, spune Laura Zarafin, în textul publicat pe pagina ei de socializare pe care îl reproducem integral mai jos.
”Când am încetat să fim oameni ?
Dr. Laura Zarafin (Facebook)

Este o întrebare care mi se învârte în cap de peste două săptămâni , de când , crescând numărul infectaților cu varianta delta ( nimic surprinzător !!!!) , au crescut din nou cazurile critice care necesită tratament în ATI !!

Cu surprindere și profundă indignare constat că , după 17 luni , confrații nostri care au privit pandemia la televizor , nu numai că nu și-au amenajat zonele lor Covid in spitale ( deși legea spune CLAR asta ) , ci continuă să ne ” arunce „” efectiv pacienți infectați și care au forme critice de boală tot in ATI Colentina .
Acest nou ” val „” ( deși îmi displace cuvântul ) nu ar fi trebuit să surprindă pe nimeni .
Din păcate , confrații noștri tac , ” se dau la fund „, renovează fix acum secții ATI , pe altele nu le deschid , deși au zeci de rezidenți ; în schimb fac ce au știut ei să facă mai bine timp de aproape doi ani . Așa au ajuns ATI-iștii din Colentina ; o mână de oameni care nu au rezidenți ) , care nu au avut concedii și care și-au petrecut și Crăciunul si Paștele între oameni care se luptau pt fiecare respirație , care au riscat să își infecteze familiile când nu existau echipamente de protectie , la capătul răbdării .
Suntem supuși unor presiuni de neimaginat , hărțuiți realmente de toată lumea , se țipă la noi , suntem amenintati si , ca premii , avem de dat sute de răspunsuri la plângeri penale halucinante .
Există cadru legal , deși nici nu era nevoie de vreo lege pentru ca orice medic să fi înțeles deja necesitatea unor zone Covid în fiecare spital mare .
Cât despre anesteziști eu cred cu tărie că fiecare medic cu această specialitate ar fi trebuit să fi văzut până acum cum este insuficiența respiratorie dată de SarsCov2 , pt că nu este ARDS- ul din cărți și este evident că vom fi nevoiți să trăim cu acest virus .
Revenind : deschideți porțile spitalelor , faceți – vă propriile zone Covid și nu ne mai hărțuiți, învățați să fiți oameni și colegi !!
Nu mai dați vina pe legi , pentru că există lege , dar preferați să o ocoliți .
De deontologie , solidaritate , empatie , vocație chiar nu are rost să vorbesc .
Există o mână de medici-oameni pentru care pandemia nu a existat doar la televizor .”

Deja nu mai e loc la ATI la ”Victor Babeș”

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş a declarat pentru News.ro că numărul de pacienţi internaţi cu Covid pe secţiile spitalului este mare şi că în curând încă o secţie a unităţii sanitare va fi transformată în secţie Covid, pentru că este nevoie de locuri suplimentare.

Dr. Florescu spune că toate cele 7 locuri din ATI sunt în acest moment ocupate şi că sunt situaţii în care pacienţii sunt redirecţionaţi spre alte spitale. De exemplu, doi pacienţi au fost redirecţionaţi recent spre secţia ATI a Spitalului din Călăraşi.

Cei mai mulţi dintre cei care ajung la spital sunt tineri nevaccinaţi, iar  preponderent ajung la unitatea sanitară cu afectare respiratorie. Mulţi dintre ei nu au boli asociate.

Medicul crede că toamna va aduce spre spitale un număr şi mai mare de pacienţi şi nu exclude varianta ca anumite spitale să redevină, în cazul unui număr foarte mare de îmbolnăviri, exclusiv Covid, relatează News.ro.

Iohannis, apel disperat pentru resuscitarea campaniei de vaccinare

Principala cauză a crizei sanitare în care se afundă tot mai mult România este imensa majoritate a celor care au refuzat să se vaccineze, la îndemnul negaționiștilor și al ”influencer”-ilor de tot felul care au sădit neîncrederea în mințile oamenilor.

România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE (aproximativ 27%), doar Bulgaria stând mai rău la acest capitol (19%). Prin comparație, la polul opus al lumii civilizate, se află țări ca Franța sau Spania, aflate în topul vaccinărilor pe continent.

Spania, de exemplu, are vaccinată 75% din populația peste 12 ani.

În ultimele săptămâni s-au vaccinat masiv și copiii sub 17 ani, pentru ca începerea anului școlar să fie în siguranță.

Nu mai puțin de 1,5 milioane de elevi peste 12 ani s-au vaccinat în ultimele 15 zile în Spania.

În România, în schimb, niciun copil nu este vaccinat, iar populația matură are un grad foarte mic de imunizare, ceea ce va crea mari probleme în perioada următoare.

Vor muri foarte mulți oameni nu doar din cauza COVID, ci și din cauza celorlalte afecțiuni care nu vor mai putea fi tratate corespunzător urmare a haosului care există deja în spitale pe seama exploziei de cazuri COVID.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.