I-au prins pe chinezi cu minciuna coronavirus! Au șters date despre originea SARS-CoV-2

I-au prins pe chinezi cu minciuna coronavirus! Au șters date despre originea SARS-CoV-2

iunie 24, 2021 0

Descoperirea originilor SARS-CoV-2, noul coronavirus care a ucis aproape 3,9 milioane de persoane la nivel mondial, a fost în mare parte îngreunată de lipsa de acces la informații din China, țara în care virusul a apărut pentru prima dată, scrie Live Science.

Însă acum un cercetător din Seattle a recuperat fișiere șterse din Google Cloud care conțin 13 secvențe genetice parțiale ale unora dintre cele mai timpurii cazuri de COVID-19 din Wuhan, potrivit unei investigații New York Times.

Secvențele nu favorizează vreuna dintre numeroasele teorii despre originea coronavirusului, nici cea privind o scăpare de laborator, nici cea privind o transmitere naturală de la animale, însă ele întăresc ideea că SARS-CoV-2 circula mult mai devreme decât primul focar major raportat la piața de fructe de mare din Wuhan.

Michael Worobey

Pe măsură ce administrația Biden investighează originile contestate ale virusului, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, studiul nu întărește și nici nu descurajează ipoteza că agentul patogen s-a scurs dintr-un faimos laborator din Wuhan.

Dar ridică întrebări cu privire la motivele pentru care secvențele originale au fost șterse și sugerează că pot exista mai multe urme de recuperat din colțurile cele mai ascunse ale internetului.

„Aceasta este o mare demonstrație de muncă sigură și avansează semnificativ eforturile de a înțelege originea SARS-CoV-2”, a spus Michael Worobey, biolog evoluționist la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în studiu.

Jesse Bloom, virolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, care a scris noul raport, a considerat că ștergerea acestor secvențe este suspectă.

„Se pare că secvențele au fost șterse pentru a le ascunde existența”, a scris el, deși textul nu a fost încă evaluat de către colegi sau publicat într-o revistă științifică.

Unii oameni de știință sunt sceptici că există ceva sinistru în spatele eliminării secvențelor.

Stephen Goldstein

„Nu prea înțeleg cum arată asta înseamnă o acoperire”, a spus Stephen Goldstein, un virolog la Universitatea din Utah.

Dr. Goldstein a menționat că lucrarea de testare a enumerat mutațiile individuale pe care cercetătorii de la Wuhan le-au găsit în testele lor. Deși secvențele complete nu mai sunt în arhivă, informațiile cheie sunt publice de peste un an, a spus el.

„Am ratat cu toții această hârtie relativ obscură”, a spus dr. Goldstein.

„Nu poți spune cu adevărat de ce au fost îndepărtate aceste secvențe genetice”, a recunoscut dr. Bloom într-un interviu.

„Puteți spune că consecința practică a eliminării lor a fost că oamenii nu au observat că virusul există.”

El a menționat, de asemenea, că guvernul chinez a ordonat distrugerea mai multor eșantioane timpurii ale virusului și a interzis publicarea documentelor despre coronavirus fără aprobarea acestuia.

La rândul său, dr. Worobey vrea în continuare răspunsuri.

Jesse Bloom

„Sper să auzim de la autorii care au generat, dar apoi au șters, aceste secvențe genetice cruciale, astfel încât să putem înțelege mai multe despre motivația lor pentru a face acest lucru. Cu siguranță este ciudat și chiar cere o explicație”, a spus el.

Indiferent de ceea ce s-a întâmplat cu aceste 13 secvențe șterse și ale căror urme au fost descoperit de cercetătorii americani, Dr. Bloom se întreabă acum ce alte indicii ar putea fi descoperite online. Pentru a reconstrui originea Covid-19, toate acele indicii pot conta.

„În mod ideal, trebuie să încercăm să găsim cât mai multe secvențe timpurii posibil. Și cred că acest studiu sugerează că ar trebui să căutăm peste tot.”, spune el.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.