Iliescu atacă: Raportul e o făcătură. Tismăneanu, acum 5 ani: "Iliescu, personalitate de vîrf a procesului democratic"

12/10/2009 0

Update Acum 5 ani discutau normal…
Iată cum arăta relaţia dintre cei doi în urmă cu 5 ani relatată de „22”. Discuţia era mult mai civilizată. Iar Tismăneanu a avut parte de tratament violent „la dreapta” pentru interviul cu Ion Iliescu. Ceva s-a schimbat: a apărut Raportul.

Vladimir Tismaneanu a declarat ca, in ciuda opiniilor politice diferite, domnia sa nu s-a considerat niciodata un adversar personal al lui Ion Iliescu, care este „un om al stangii democrate”. Profesorul Tismaneanu a urmarit tranzitia omului si intelectualului Iliescu, in cadrul dialogului explorand etapele de invatare politica ale presedintelui. „Pe parcursul ultimilor 15 ani, Ion Iliescu a devenit o personalitate de varf a procesului democratic din Romania”, a declarat Vladimir Tismaneanu. Ca politolog, profesorul Tismaneanu a fost interesat de transformarea unui politician marxist intr-un ganditor modern, dispus sa recunoasca falimentul utopiei. Domnia sa a incheiat spunand ca dialogul cu Ion Iliescu a fost o „placere intelectuala”.

Ion Iliescu a spus ca dialogul din carte s-a concentrat pe tema prabusirii sistemului comunist, trecand prin istoria comunismului, in general, si a comunismului romanesc, in special. „Comunismul nu a fost un accident in istoria umanitatii, ci are un fundament obiectiv”, a declarat Ion Iliescu. Un alt moment discutat in carte este legat de evenimentele din 13-15 iunie 1990, asupra carora cei doi interlocutori au avut pareri diferite. Presedintele Iliescu a reafirmat convingerea ca venirea minerilor in Bucuresti a reprezentat o reactie sociala la amenintarea cu haosul care domnea in acele zile. Ion Iliescu a recunoscut ca, pentru un moment, a ezitat sa accepte acest dialog, dar ca acum nu regreta ca a luat parte la acest proiect.

12 octmbrie 2009, atac la baionetă
Ion Iliescu atacă dur raportul Tismăneanu

„Eu cred ca asa-zisul Raport de condamnare a comunismului este o facatura nefericita. El ignora tocmai momentul cel mai semnificativ – cel al condamnarii reale de catre intregul popor si al inlaturarii prin cea mai radicala miscare populara a dictaturii comuniste: Revolutia Romana, care este expediata in acest raport in cateva pagini”, a declarat Iliescu, in cadrul conferintei intitulate „Radiografia unui miracol: caderea comunismului in Europa”, organizata de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului si desfasurata la Academia Romana. (mai mult, aici)Vladimir Tismăneanu pregăteşte un răspuns pe blogul său:

Sunt la Washington, e soare, e Columbus Day, ma pregatesc sa scriu o mega-recenzie pentru TLS despre noile carti aparute pe tema 1989. Primesc, in zori de zi, un telefon de la Media Fax. “Ion Iliescu a numit Raportul Final o facatura nefericita”. Ma frec la ochi, incerc sa incheg cateva idei coerente.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.