In sfirsit: palma preoteasca (grea, ardeleneasca) pentru Gigi Becali!

martie 28, 2007 0

Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Andrei de Alba Iulia, episcopul Sofroniu al Oradei, Bihorului si Salajului, episcopul Justinian al Maramuresului, episcopii vicari Irineu si Vasile, arhiereii vicari Petroniu si Iustin – ei sint primii lideri ai ortodoxiei rominesti care au avut bunul simt sa ii dea o palma zdravana, cinsita si meritata peste bot lui Gigi Becali.
Povestea merita rezumata; in plus, avem, iata, deja un precedent. Unul care merita povestit, ras-povestit si incurajat.
Intr-un mesaj public de marti, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului (din care fac parte ierarhii numiti mai sus) ii condamna aspru pe cei care invoca numele lui Dumnezeu “cu usurinta si iresponsabilitate” si le aminteste acestora ca “experienta din ultimii 17 ani a dovedit ca asemenea abuzuri se intorc impotriva autorilor lor”, iar “electoratul stie sa sanctioneze derapajele de la morala crestina si principiile democratice”. Fermi, liderii ortodocsi ardeleni spun ca “pe cei care nu cunosc, ii informam ca un lacas de cult nu poate fi ridicat fara binecuvintarea episcopului, asa incit pe teritoriul mitropoliei noastre nu se vor construi biserici electorale”. Simbata, la un post de televiziune, exoticul Gigi Becali a spus ca va folosi o parte din cele 20 de milioane pe care le pune la bataie pentru “finantarea la negru” a campaniei electorale pentru a contrui “biserici electorale” in fiecare judet.
Bartolomeu Anania nu e la prima reactie de alergie la militantismul electoral mesianic pe care il practica Becali; el le-a mai atras si altadata atentia ierarhilor ortodocsi ca il “tamiiaza” pe latifundiarul din Pipera pentru bani si a denuntat “becalizarea” clerului.
Insa, acum, e pentru prima data cind avem, vizavi de pretinsul crestin Becali, o reactie institutionala de o asemenea amploare.
Prin replica ferma, ierarhii ardeleni l-au redus pe Gigi Becali la conditia sa reala: de impostor al credintei. Eu sper ca acesta este un bun inceput.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.