…inca mai astept scuze! Din respect…

octombrie 2, 2009 0

am auzit pana acum acuzatii. Am auzit explicatii. Daca e sa ma iau dupa PSD, stiu de ce s-a rupt coalitia de la guvernare: din cauza nemerniciei lui Basescu si supuseniei lui Boc. Daca e sa ma iau dupa PDL, iar stiu cine sunt vinovatii: pesedistii astia corupti si hoti care pun mai presus interesele candidatului lor la prezidentiale decat interesele tarii. Ba chiar si liberalii au fost aratati cu degetul pentru ca au fortat PDL-ul sa coabiteze cu PSD.
Un singur lucru n-am auzit de la nici una dintre partile impricinate: scuze. Pana acum nimeni nu si-a pus cenusa-n cap si nimeni nu si-a facut mea culpa. Nici Basescu, dar nici Geoana, nici Boc, dar nici Vanghelie, nici Valeriu Stoica, dar nici Cristian Diaconescu. In Romania, responsabilitatea se afla intotdeauna in alta parte. N-am auzit pe nimeni dintre cei care acum noua luni faceau, mai mult sau mai putin entuziasmati, apologia coalitiei contra-naturii PDL-PSD, motivand-o prin nevoia salvarii tarii din criza, spunand simplu, candid precum Postelnicu odinioara: „am fost un dobitoc”.  Ma grabesc sa adaug ca accept si variante mai soft: „m-am inselat”, „a fost o apreciere gresita”, „v-am inselat asteptarile si pentru asta imi cer iertare”, „s-a dovedit a fi un calcul gresit – de castigat, n-a castigat nimeni, iar de pierdut, am pierdut cu totii, dar mai ales voi, cei care ne-ati votat”.
Sunt deschis la sugestii. Dar astept scuze. Si nu glumesc. Pentru toti cei care, indiferent de ce parte a spectrului politic s-au aflat, au simtit alianta dintre PSD si PDL drept un scuipat intre ochi; pentru toti cei care acum noua luni au prezentat suficiente argumente rationale si de bun simt impotriva; pentru toti cei care au asteptat vreo trei luni impartirea posturilor care acum sunt desfiintate din nou; pentru toti acestia si pentru multi altii care au tras ponoasele unei decizii evident gresite, astept scuze. Si nu glumesc.
Care au fost castigurile acestei hotarari politice? Economice? Economia merge mai prost, ne imprumutam pentru a avea de unde plati salariile, cele doua partide si-au varat in permanenta reciproc bete in roate in speranta unui modest castig electoral. Justitia, revoltata, isi face singura „dreptate”, magistratii centreaza si dau cu capul in acelasi timp. Politice? Prin comparatie, liberalii au inceput sa devina aproape apetisanti, in vreme ce PDL si PSD au inceput sa se scufunde in preferintele electoratului. Si, ceea ce este probabil cel mai grav, confuzia ideologica a sporit lehamitea fata de clasa politica, fata de institutiile statului de drept, fata de politica in general. Ceea ce urmeaza e lesne de prevazut: o resuscitare a autoritarianismelor de orice fel. Indiferent de unghiul din care privesti ultimele noua luni, alianta PDL-PSD a fost o decizie daca nu stupida de-a dreptul, caci lesne de anticipat, atunci cel putin profund gresita.
Daca un nevinovat e varat pentru noua luni la puscarie dintr-o eroare judiciara, statul isi cere scuze, iar CEDO il forteaza sa plateasca despagubiri usturatoare. Cand o tara nevinovata pierde noua luni din viata din cauza unei decizii dovedit acum proasta, CEDO nu mai are nimic de spus. Dar un om politic, un singur om politic care sa aiba curajul sa vina in fata poporului si sa marturiseasca spasit, „am gresit, iertati-ma„, se va gasi oare? Daca nu din bun simt, atunci macar din motive de strategie politica.
Asa ca astept scuze. Si nu glumesc.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.