Intelectualii vs Universitatea Spiru Haret


  Preiau si eu (am vazut ca acest text e si al Cristi Teodoresc pe blog – foarte bine ca e!) apelul citorva zeci de intelectuali care condamna felul in care se incearca musamalizarea SCANDALOSULUI caz de impostura academic numit Universitatea Spiru Haret.
  Consider ca a reduce acest apel la un rever ascutit pe care „intelectualii lui Basescu” il trimit sefului statului e simplist si nedrept, dupa cum a reduce acest apel la atitudinea confuza si habarnista in chestiunea Univ. Spiru Haret a lui Mircea e, la fel, inexact si ineficient.
  E vorba, de fapt, despre mult mai mult.
  Va invit sa cititi cu atentie si sint curios sa aflu opinia dumneavoastra:

  APEL

  Noi subsemnaţii, universitari, cercetători, oameni de cultură, am luat cunoştinţă cu stupoare de încercarea unor politicieni importanţi, ca Mircea Geoana, presedintele PSD si al Senatului, de a muşamaliza şi atenua scandalul din jurul universităţii private „Spiru Haret”, ca şi de tentativa, apartinand insusi presedintelui Romaniei, de a sugera că acest scandal are ca substrat o luptă pentru influenţă între universităţile de stat şi cele private.
  Nu există nimic care să legitimeze uriaşa impostură universitară pe care a creat-o universitatea „Spiru Haret” cu singurul scop de a face o afacere pur lucrativă. Nu subversiunea din partea universităţilor de stat sau a sindicatelor a creat sutele de mii de studenţi „de la distanţă” ai universităţii „Spiru Haret”, şi nu ea a produs raportul aberant de peste 400 de studenţi la un cadru didactic (cînd norma europeană nu depăşeşte 20 de studenţi la un cadru didactic). Nici o maşinaţiune nu poate să explice cataloagele cu 9000 de studenţi, toate semnate de un singur cadru didactic, nici o conspiraţie împotriva învăţămîntului privat nu explică de ce s-au numit aproape 100 de profesori şi conferanţiari fără validarea comisiei Ministerului Educaţiei şi Cercetării care, prin lege, are această responsabilitate.
  Nu acceptam lamentarea ipocrită pentru absolvenţii care au terminat în ultimii trei ani programe neacreditate ale universităţii „Spiru Haret”. Acele programe au rămas neacreditate fiindcă universitatea ştia că nu poate obţine acreditarea din partea ARACIS. În consecinţă, majoritatea respectivilor studenţi sînt rău pregătiţi iar diplomele pe care aşteaptă să le primească sau le-au primit deja nu au acoperire. Absolvenţii respectivi ştiau (sau aveau putinţa să afle) care dintre programele de studiu din fiecare an academic erau sau nu acreditate.
  Cerem şi susţinem demersurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a verifica funcţionarea Universităţii „Spiru Haret” şi a altor universităţi private sau de stat care s-ar putea afla în situaţii asemănătoare.
  Cerem ca toate diplomele de la Universitatea „Spiru Haret”, obţinute la programe de studii neacreditate în ultimii trei ani (de cînd există actuala formă a legii acreditării), să fie considerate valabile numai în mod provizoriu, şi anume pe o durată de 4-5 ani, definitivarea lor urmînd să fie condiţionată de un nou examen de licenţă susţinut la o facultate acreditată.
  Cerem tuturor politicienilor şi partidelor politice să se abţină de la presiuni şi de la deturnarea anchetelor în scopuri electorale.
  Cerem Parchetului să se sesizeze în cazul Universităţii „Spiru Haret”.
  Considerăm că, în absenţa unor astfel de măsuri energice dar necesare, învăţămîntul universitar românesc, fie el privat sau de stat, va fi discreditat fără drept de apel, iar impostura, non-valoarea şi ilegalitatea vor fi astfel răsplătite.
  Semnatari:
  Andrei Cornea
  Andrei Oişteanu
  Dan Perjovschi
  Armand Goşu
  Andreea Pora
  Rodica Palade
  Smaranda Vultur
  Andrei Pleşu
  Gabriel Liiceanu
  Livius Ciocarlie
  Zoe Petre
  Serban Foarta
  Stefan Andreescu
  Vintila Mihailescu
  Alina Mungiu Pippidi
  Andrei Pippidi
  Florin Iaru
  Daniel Vighi
  Viorel Marineasa
  Vasile Docea
  Lucica Iancu
  Adrian Cioroianu
  Mihnea Berindei
  Alex Leo Serban
  Ion Vianu
  Marius Oprea
  Stefan Borbély
  Ioana Both
  Calin-Andrei Mihailescu
  Filon Morar
  Liviu Antonesei
  Radu Filipescu
  Liviu Rotman
  Paul Cornea
  Leon Volovici

  16 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here