Intelectualii vs Universitatea Spiru Haret

iulie 25, 2009 16

Preiau si eu (am vazut ca acest text e si al Cristi Teodoresc pe blog – foarte bine ca e!) apelul citorva zeci de intelectuali care condamna felul in care se incearca musamalizarea SCANDALOSULUI caz de impostura academic numit Universitatea Spiru Haret.
Consider ca a reduce acest apel la un rever ascutit pe care „intelectualii lui Basescu” il trimit sefului statului e simplist si nedrept, dupa cum a reduce acest apel la atitudinea confuza si habarnista in chestiunea Univ. Spiru Haret a lui Mircea e, la fel, inexact si ineficient.
E vorba, de fapt, despre mult mai mult.
Va invit sa cititi cu atentie si sint curios sa aflu opinia dumneavoastra:

APEL

Noi subsemnaţii, universitari, cercetători, oameni de cultură, am luat cunoştinţă cu stupoare de încercarea unor politicieni importanţi, ca Mircea Geoana, presedintele PSD si al Senatului, de a muşamaliza şi atenua scandalul din jurul universităţii private „Spiru Haret”, ca şi de tentativa, apartinand insusi presedintelui Romaniei, de a sugera că acest scandal are ca substrat o luptă pentru influenţă între universităţile de stat şi cele private.
Nu există nimic care să legitimeze uriaşa impostură universitară pe care a creat-o universitatea „Spiru Haret” cu singurul scop de a face o afacere pur lucrativă. Nu subversiunea din partea universităţilor de stat sau a sindicatelor a creat sutele de mii de studenţi „de la distanţă” ai universităţii „Spiru Haret”, şi nu ea a produs raportul aberant de peste 400 de studenţi la un cadru didactic (cînd norma europeană nu depăşeşte 20 de studenţi la un cadru didactic). Nici o maşinaţiune nu poate să explice cataloagele cu 9000 de studenţi, toate semnate de un singur cadru didactic, nici o conspiraţie împotriva învăţămîntului privat nu explică de ce s-au numit aproape 100 de profesori şi conferanţiari fără validarea comisiei Ministerului Educaţiei şi Cercetării care, prin lege, are această responsabilitate.
Nu acceptam lamentarea ipocrită pentru absolvenţii care au terminat în ultimii trei ani programe neacreditate ale universităţii „Spiru Haret”. Acele programe au rămas neacreditate fiindcă universitatea ştia că nu poate obţine acreditarea din partea ARACIS. În consecinţă, majoritatea respectivilor studenţi sînt rău pregătiţi iar diplomele pe care aşteaptă să le primească sau le-au primit deja nu au acoperire. Absolvenţii respectivi ştiau (sau aveau putinţa să afle) care dintre programele de studiu din fiecare an academic erau sau nu acreditate.
Cerem şi susţinem demersurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a verifica funcţionarea Universităţii „Spiru Haret” şi a altor universităţi private sau de stat care s-ar putea afla în situaţii asemănătoare.
Cerem ca toate diplomele de la Universitatea „Spiru Haret”, obţinute la programe de studii neacreditate în ultimii trei ani (de cînd există actuala formă a legii acreditării), să fie considerate valabile numai în mod provizoriu, şi anume pe o durată de 4-5 ani, definitivarea lor urmînd să fie condiţionată de un nou examen de licenţă susţinut la o facultate acreditată.
Cerem tuturor politicienilor şi partidelor politice să se abţină de la presiuni şi de la deturnarea anchetelor în scopuri electorale.
Cerem Parchetului să se sesizeze în cazul Universităţii „Spiru Haret”.
Considerăm că, în absenţa unor astfel de măsuri energice dar necesare, învăţămîntul universitar românesc, fie el privat sau de stat, va fi discreditat fără drept de apel, iar impostura, non-valoarea şi ilegalitatea vor fi astfel răsplătite.
Semnatari:
Andrei Cornea
Andrei Oişteanu
Dan Perjovschi
Armand Goşu
Andreea Pora
Rodica Palade
Smaranda Vultur
Andrei Pleşu
Gabriel Liiceanu
Livius Ciocarlie
Zoe Petre
Serban Foarta
Stefan Andreescu
Vintila Mihailescu
Alina Mungiu Pippidi
Andrei Pippidi
Florin Iaru
Daniel Vighi
Viorel Marineasa
Vasile Docea
Lucica Iancu
Adrian Cioroianu
Mihnea Berindei
Alex Leo Serban
Ion Vianu
Marius Oprea
Stefan Borbély
Ioana Both
Calin-Andrei Mihailescu
Filon Morar
Liviu Antonesei
Radu Filipescu
Liviu Rotman
Paul Cornea
Leon Volovici

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.