Ion Cristoiu: ”Se va ridica Cîțu împotriva Tatălui de la Cotroceni? Va repeta el cu PSD porcăria cu USR?”

Ion Cristoiu: ”Se va ridica Cîțu împotriva Tatălui de la Cotroceni? Va repeta el cu PSD porcăria cu USR?”

noiembrie 18, 2021 0

După opinia mea, pentru ca formula să fie viabilă, se cer îndeplinite alte două condiții:

  1. Primul premier să fie de la PNL. O condiție indispensabilă supraviețuirii noului Guvern, pentru că ea contracarează acuzațiile aduse de electorat și de presa de Dreapta PNL-ului c-a cedat puterea dușmanului numit Ciuma Roșie.
  2. Premieri să fie pe rînd șefii celor două partide.

Așa cum a sesizat Kelemen Hunor, numai șefii de partide pot conduce pe rînd o Coaliție de asemenea dimensiuni. Dacă premierul e șeful de partid, se rezolvă atunci ținerea sub control a partidului aflat sub presiunea electoratului pentru destrămarea Coaliției.

Formula rotației premierilor e agreată de amîndouă partidele. Divergențele încep în clipa cînd se pune problema cine să dea primul premier.
PSD susține că el trebuie să dea primul premierul.

Din datele pe care le dețin, PSD nu face din această condiție o chestiune de viață și de moarte. Prin această condiție, Marcel Ciolacu îi face jocurile lui Klaus Iohannis. Președintele PSD face jocurile Președintelui în al cărui cuvînt dat crede (!!!) și cînd spune nu Florin Cîțu să fie premier. Asta înseamnă că PSD are și o altă variantă în cadrul rotației de premieri:

Premierul să nu fie, prin Acord, președintele partidului, ci o persoană desemnată de partid. În cazul de față, PSD îl vrea ca premier din partea PNL (acceptînd ca PNL să dea primul premier în cadrul rotației) pe Nicolae Ciucă. Sînt multe motiv pentru care Marcel Ciolacu optează pentru Nicolae Ciucă:

De la atenuarea imaginii de dominare a Coaliției de către PNL, deoarece Nicolae Ciucă nu trece drept om de partid, pînă la suspiciunea față de comportamentul arbitrar al lui Florin Cîțu. De ce n-ar repeta Florin Cîțu în cazul PSD porcăria făcută în cazul USR?
Principalul motiv îl reprezintă însă înțelegerea cu Klaus Iohannis în privința lui Nicolae Ciucă. Deocamdată Klaus Iohannis n-are curaj să bată din picior la Florin Cîțu ca să-l accepte pe Nicolae Ciucă.

Ar fi și periculos.
Florin Cîțu a îndeplinit exemplar ca premier ordinele lui Klaus Iohannis. Revocarea lui Stelian Ion a fost urmarea ordinului primit de la Cotroceni. Dacă în public se dezvoltă informația că Klaus Iohannis l-a sacrificat pe Florin Cîțu, ce lider PNL se va mai grăbi să-i execute lui Klaus Iohannis ordinele?

Pentru a evita această imagine, Klaus Iohannis joacă teatrul președintelui arbitru, care lasă cele două partide să negocieze formula de premier. În realitate, el acționează ferm pentru ca premier să fie Nicolae Ciucă. Pentru aceasta el se folosește de două instrumente:

  1. PSD, care-l refuză pe Florin Cîțu premier, amenințînd că pune capăt negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
  2. Liderii PNL care sînt oamenii săi în conducerea partidului.

Pînă acum aceștia s-au manifestat prin presiuni la nivel personal exercitate asupra lui Forin Cîțu să cedeze în favoarea lui Nicolae Ciucă. Marți seara, prin Emil Boc, ei au trecut la atac fățiș. Ca atare Emil Boc a supus la vot și propunerea ca mandatul PNL la negocierile de miercuri cu PSD să fie flexibil. Dacă PSD nu-l vrea în ruptul capului pe Florin Cîțu, atunci să se adopte principiul rotației de premieri dați de partide fără ca aceștia să fie în chip obligatoriu președinții partidului. Propunerea lui Emil Boc a picat la vot.

Potrivit propriei declarații de după reuniune, Florin Cîțu merge la negocierile cu PSD ca propunere a PNL de premier.
Nici nu se pune problema ca PSD să-l accepte pe Florin Cîțu.
Dacă Florin Cîțu nu cedează presiunilor de la Cotroceni, negocierilor PSD-PNL li se pune cruce.
Asta ar însemna eșecul unui Proiect pentru care a luptat Klaus Iohannis.

Va ceda pînă la urmă Florin Cîțu acceptîndu-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?
Votul de marți seara ne lasă să înțelegem că Florin Cîțu ar putea să se revolte împotriva lui Klaus Iohannis.

Sursa: cristoiublog.ro

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.