Istoricul James Bryce: democrația SUA poate fie victima ”unui tiran susținut de mase”

Istoricul James Bryce: democrația SUA poate fie victima ”unui tiran susținut de mase”

ianuarie 6, 2022 1

Azi, joi, 6 ianuarie 2022, la un an de la acea zi fatidică de asalt asupra Capitoliului, Joe Biden susține un discurs în care îi atribuie lui Trump „responsabilitatea exclusivă pentru haos și carnagiu”, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Donald Trump își caută viitorul său politic, din Florida, și se luptă să rămână în lumina reflectoarelor. El programase o conferință de presă pentru această joi, pe care a decis să o anuleze în ultimul moment.

Va fi totuși prezent la un miting în Arizona, luna aceasta, unde promite ”noutăți”.

78% dintre republicani vor ca Trump să candideze în 2024, potrivit unui sondaj al Universității Quinnipiac, un reper în aceste sondaje, citat de El Pais.

Un procent similar din votanții republicani consideră în continuare că alegerile pierdute de Trump au fost fraudate, în ciuda datelor oficiale prezentate de autorități chiar în timp ce Donald Trump era președintele SUA, deci era șeful celor care au confirmat oficial înfrângerea sa, în timp ce Biden nu avea nicio putere la acel moment.

Cu toate acesta, cultul lui Trump rezistă încă, la un an de la ziua în care fanii săi au încercat să oprească prin violență instalarea oficială a lui Joe Biden ca președinte al SUA.

Biden a câștigat categoric alegerile prezidențiale, inclusiv în multe state conservatoare, unde în mod obișnuit pe primul loc se plasează candidatul republican (Trump, în 2020).

Dar politica fostului președinte, de divizare între albi și negri, bogați și săraci, localnici și imigranți, SUA și Europa etc., i-a scos din case pe mulți votanți indeciși înainte, care au votat cu Joe Biden, cumva din răzbunare față de acest stil conflictual și violent de a conduce o țară, avându-l ca protagonist pe Donald Trump.

Istoricul britanic James Bryce a întreprins o lungă călătorie pentru a studia America, la mijlocul anilor 1880 și a scris The American Commonwealth.

În această carte-document, Bryce a avertizat despre pericolul ca democrația americană să cadă victima „unui tiran”, dar nu „un tiran împotriva maselor”, ci „un tiran susținut de mase”.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
One thought on “Istoricul James Bryce: democrația SUA poate fie victima ”unui tiran susținut de mase”
  1. Avatar

    Armand

    Istoricii sint mai periculosi decit Bolzonaro (nazistul Presedinte din Brazilia) cu metraliera. Intradevar, o buna parte din razboaie groaznice, au fost impulzate de istoriile patriotice si bolnavicioase inventate de istoricii. Istoricii nemti, de exemplu, au inventat ca primul razboi mondial a fost pornit de francezii si ca nemtii au fost victimile.

    ianuarie 6, 2022 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.