Iulian Leca: Bomba pe care o pregătește USR-PLUS

Iulian Leca: Bomba pe care o pregătește USR-PLUS

aprilie 21, 2021 0

S-a văzut abia după plecarea lui Voiculescu din fruntea ministerului Sănătății de ce a fost demiterea sa a fost un act necesar și binevenit. Pe de o parte, interesele financiare uriașe din spatele lui Vlad Voiculescu despre care s-a scris și vorbit mai mult după plecarea devin și mai suspecte când vezi obsesia cu care fostul ministru insistă să rămână, într-o formă sau alta, la ministerul Sănătății.

Ceea ce la început părea o glumă, autopropunerea lui V.V. de a fi numit din nou ministru la Sănătate, a devenit după insistența cu care a tot repetat acest lucru o dovadă că acele interese chiar există iar Voiculescu insistă să fie mai mult decât avocatul lor. Cum altfel să traduci presiunea obsesivă ca Voiculescu să rămână în minister fie și în funcția de consilier onorific al celui care i-ar fi luat locul?

Există apoi declarațiile scandaloase pe care Vlad Voiculescu le-a făcut după ce a fost demis legate de numărul morților care ar fi fost ascuns, trucat și manipulat. Abia acum înțelegem de ce această demitere trebuia făcută chiar mai devreme.

Dacă astfel de declarații nu sunt parte a unui joc mult mai periculos, cum ușor ar putea să pară oricui, nu rămâne decât explicația cea mai simplă – Voiculescu pur și simplu nu înțelege mecanismele de funcționare a instituțiilor pe care se presupune că trebuia să le coordoneze, așa cum habar nu avea când era ministru de regulile de înmormântare a morților de Covid. 

Declarațiile lui Voiculescu despre morții de Covid ascunși de „sistem” sunt ca rupte din gura lui Șoșoacă, par furate din propaganda AUR și se potrivesc mănușă PSD. Cum fostul ministru nu a reușit nici până acum să le probeze sau să convingă vreun medic de posibilitatea lor de adevăr, rămâne întrebarea – care a fost scopul acestor ieșiri?

La o săptămână după declanșarea scandalului din coaliția de guvernare, după ce miniștrii USR-PLUS s-au întrecut în atacuri sub centură la adresa liberalilor, pare că singura viziune a useriștilor este instabilitatea politică. Oricât de contra-intuitiv pare această posibilitate ea este susținută, de exemplu, de jocul pe care Vlad Voiculescu l-a făcut din primele zile de mandat, când orice declarație a unui ministru liberal era contrată de ministrul Sănătății.

Azi lucrurile par să se fi calmat. Doar că actul adițional pe care liderii alianței de guvernare l-au semnat marți seara, după 6 ore de discuții aprinse, poate fi doar o premisă pentru a creea în viitorul apropiat și mai ușor scandaluri și neînțelegeri, întrucât încorsetează libertatea de acțiune a premierului de acordul fiecărui membru al alianței de guvernare.

În aceste condiții rămâne de urmărit care va fi următoarea „bombă” care se coace în laboratoarele USR-PLUS. Cum în această săptămână de scandal nu s-a remarcat decât dorința de a introduce instabilitate politică, fiecare userist-plusist supralicitând în războiul cu liberalii, nici nu va fi greu în următoarea perioadă să se găsească un pretext pentru o nouă neînțelegere.

Criza sanitară și semnele tot mai vizibile ale crizei economice vor fi ingrediente care pot transforma o neînțelegere nevinovată într-un război politic pe viață și pe moarte. Frustrările și resentimentele acumulate după schimbul de replici din ultimele zile au nevoie de o lungă perioadă de liniște și calm pentru a se stinge.

Iar în această perioadă timpul nu are cum să aibă atâta răbdare cu liderii alianței. Ar trebui foarte multă înțelepciune, maturitate politică și o dorință enormă de a se pune în slujba unui bine general, mai mare decât cel personal sau de grup, pentru ca alianța să reușească să treacă peste rănile pe care singură și le-a provocat.

Condiții aproape imposibil de îndeplinit având în vedere premisele de la care se pleacă și tradiția politicii noastre din istoria postdecembristă.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Avatar
Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.