Planul AUR pentru a ”înghiți” USRPLUS pe bucăți. Primii pași

Planul AUR pentru a ”înghiți” USRPLUS pe bucăți. Primii pași

aprilie 21, 2021 0

În plină vâltoare a crizei din coaliției de la putere, o știre a trecut mai puțin observată.

Doi foşti membri fondatori ai USR, Raluca Amariei şi Dan Rădulescu, s-au alăturat Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), conform unui comunicat de presă al partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu.

„Doi foşti lideri ai Uniunii Salvaţi România (USR), din aripa conservatoare a formaţiunii, aderă la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR). După ce Amariei şi Rădulescu au demisionat din USR în 2020, ca urmare a diferenţelor tot mai accentuate de viziune şi de orientare doctrinară, aceştia au decis să se alăture Alianţei pentru Unirea Românilor, singurul partid care îşi fundamentează activitatea pe 4 mari valori: familia, naţiunea, credinţa şi libertatea”, se arată în comunicatul transmis de AUR.

Ce au spus ex-liderii USR racolați de AUR

„Am acceptat invitaţia celor doi copreşedinţi George Simion şi Claudiu Târziu de a participa la această construcţie îndrăzneaţă şi le mulţumesc pentru încrederea pe care mi-au arătat-o. Alianţa pentru Unirea Românilor a ajuns în Parlament anul trecut pe fondul unui vot de protest. Acum are şansa să demonstreze că este o alternativă credibilă şi serioasă în politica românească. Îmi doresc ca în 2024 Alianţa pentru Unirea Românilor să fie opţiunea de vot pentru cei mai mulţi români, singura formaţiune care merită o şansă în momentul de faţă”, a transmis Raluca Amariei, fostă membră a USR.

„Încă de când mi-am dat demisia din USR, mi-am asigurat alegătorii că voi continua lupta politică pe care am început-o. Voi milita, în continuare, pentru un sistem de învăţământ incluziv şi performant şi pentru dreptul nostru constituţional la un mediu sănătos. Principiile mele conservatoare se regăsesc în cele patru valori definitorii ale AUR, iar pasul meu de astăzi este unul firesc către singura zonă din politica românească ce are ca puncte cardinale familia, naţiunea, credinţa şi libertatea”, a spus şi Dan Rădulescu (alăturat), care va coordona departamentul de politici publice al filialei AUR Prahova.

Conform AUR, alţi cinci consilieri locali din Capitală au plecat în vara anului 2020 din USR şi s-au alăturat formaţiunii.

O legătură între USR și AUR există

CTP a explicat unde se aseamănă USR cu AUR

Deși există diferențe majore între USR și AUR, ambele formațiuni au ceva în comun: s-au format pe valul protestelor ”anti-sistem”, adică reprezintă un curent împotriva partidelor vechi, PSD, PNL, UDMR, dar nu numai: și anti-presă, anti-istoria recentă practic, aproape anti-orice

De altfel, zilele trecute, jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a asemănat fanii USR talibanizați cu cei ai AUR:

  • ”Ceea ce mă îndurerează la aceşti băieţi, la aceste fete… Sunt tineri, reprezentau o speranţă. I-am votat în 2019 la europarlamentare. Eu am votat cu USR PLUS, am pus nişte speranţe în ei… Ce mă înfioară este capacitatea de a mesteca talaş de partid fără să clipească. O ştiu p-asta, o ştiu de la politicarii vechi, încă de pe vremea lui Ceauşescu, dinainte de 89. Era o şcoală puternică, veche… Atunci se dădeau nişte cuvinte cheie, de la partid, de sus, de la propagandă, iar activiştii repetau, îţi împuiau capul din orice poziţie, orice subiect ai fi avut.”
  • „Eu sunt tocit. În atâţia ani de zile am fost făcut că sunt cu liberalii, că sunt cu pesediştii, că sunt cu useriştii… Staţi puţin, că ultimul răcnet, înainte de acum că sunt cu liberalii, a fost că sunt neo-marxist, domne. Sunt cu USR-ul. Astea au fost înjurăturile principale de pe internet, la adresa mea. Acum, sigur că s-a mutat. Au venit cohortele – şi sunt pe net, ale USR-ului. Şi, iar ceva care îmi dă fiori. Sunt mulţi dintre ei – şi asta am spus-o de acum doi ani – că seamănă la limbaj cu AUR, printre susţinătorii USR PLUS. Adică ameninţări, înjurături pestilenţiale. O minoritate foarte prezentă care apără cauza.”

CTP are dreptate. În actuala criză a coaliției, radicalismul feroce al unui segment al publicului USRPLUS a ieșit la suprafață așa cum uleiul se ridică mereu deasupra când apa vine să-l ”testeze” dacă mai poate ieși la lumină.

”Uleiul” rânced al USRPLUS e încă acolo și iese tot timpul deasupra când mai vine câte-o furtună de apă politică să-l ”verifice” dacă mai există.

Primul a fost Antonio Andrușceac, omul lui Nicușor Dan

Deputatul AUR Antonio Andrușceac, un apropiat al lui Nicușor Dan, a fost consilier USR în București

Așadar, între USR și AUR există acest filon comun de ”hateri”, anarhiști și negaționiști alături de care nu se poate conviețui pașnic.

Dar este el suficient pentru o apropiere și mai mare? Poate AUR merge și mai departe cu racolarea de foști lideri sau de ”bucăți” de electorat USR?

AUR renunță la personaje cu imagine nefrecventabilă

Da. Chiar are cale liberă. Primii pași au fost făcuți de George Simion și Claudiu Târziu, prin ”joncțiunea” cu cei doi foști lideri fondatori ai USR și acei consilieri de la Capitală de care vorbește comunicatul AUR (deși nu au fost nominalizați și e cam în ceață situația lor).

Însă există ceva chiar mai important decât numele acestora: noua strategie a AUR de ”curățare” de imaginea de partid de care fuge toată lumea, vezi îndepărtarea celor ca Diana Șoșoacă și tot mai desele nuanțări ale mesajului politic al AUR în momente delicate.

”Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar împotriva obligativității vaccinării”, este doar un exemplu al acestei noi campanii de ”spălare” a imaginii AUR, pentru ca noul partid să fie pregătit să treacă la nivelul următor: cel de partid frecventabil.

Să nu omitem de aici aducerea în AUR a lui Antonio Andrușceac, actual deputat AUR, care înainte de alegeri era consilier USR la Primăria Sector 5, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului ”european” din AUR, bazat pe echilibru, cumpătare, dialog și valori comune.

”Curentul USR-ist” din PNL se mărește constant

Deci, pe tăcute, Simion&co. lucrează în direcția deschiderii AUR către o zonă mai puțin radicală și mai ”mainstream”, dacă se poate spune așa.

Va rezista USR acestui asalt? Greu. Mai ales că nu e singurul. PNL stă și el la pândă de când liberalii au făcut, acum niște ani, ”implanturi” de tip USR în PNL, prin propulsarea unor Robert Sighiartău, Pavel Popescu, Sebastian Burduja, Ovidiu Burdușa (fost secretar de stat la DRP înainte să vină doamna de la PLUS, cea cu ”Neamul Ursăcheștilor”), Cristian Băcanu, Gheorghe Pecingină, Răzvan Prișcă și nu în ultimul rând, ba chiar în primul, Florin Cîțu, actualul premier, cel mai prolific exponent al ”curentului USR-ist” din PNL.

Așadar, liberalii stau și ei la pândă, mai ales că au demarat cu mult timp în urmă acest plan pe care AUR abia acum îl pune în practică.

Va rezista USRPLUS acestei presiuni? Da, cu o condiție

Cosette Chichirău a ales calea confruntării totale la Iași, o pierdere și pentru USR, și pentru PNL

Prin urmare, va fi dificil pentru USRPLUS să reziste acestor operațiuni subtile, dar bine plănuite, de smulgere de ”hălci” politice puse la cale de adversari.

Cu atât mai mult cu cât unitatea internă a USRPLUS nu e cea mai puternică armă în fața acestui asalt – s-a  văzut și în criza coaliției în care Dan Barna trăgea spre împăcare cu PNL, iar Dacian Cioloș spre ruptură.

De aceea, pe acest teren plin de ”șacali” politici, nu-i va fi ușor USRPLUS să reziste fără daune, pentru că marele dușman nu este în exterior, ci în interiorul formațiunii luate mai nou la ochi și de AUR.

Iar acest handicap este tocmai incapacitatea liderilor USRPLUS de a recunoaște adevăratul dușman (AUR sau PSD), irosind energie și rupând punți tocmai cu cei care pot fi singurii lor aliați în procesul de supraviețuire a falangei reformiste din politica românească: liberalii.

Cazuri de ”USR-ism distructiv”, cum este cel al lui Cosette Chichirău la Iași, nu ajută deloc. Dimpotrivă, netezesc calea AUR pentru a rupe ”felii” din trupul sănătos al USRPLUS.

Se vor trezi capii USRPLUS după criza coaliției?

Dacă și după această criză cei de la USRPLUS vor reacționa la fel ca în cazul Vlad Voiculescu, la o viitoare remaniere făcută de premierul Florin Cîțu, atunci satisfacția dată aripii radicale din interior, prin ”stropșirea” la PNL, va fi o nouă piatră de moară la gâtul USRPLUS.

Soluția este legată de raportarea la segmentul electoral care dă aparent forța USRPLUS, dar care în fapt este izvorul slăbiciunii interne: radicalismul antisistem.

Izolarea fundamentalismului USRPLUS poate înseamna pierderea unei părți a votanților formațiunii (care au astfel cale liberă, vorba lui CTP, spre AUR sau ”Neamul Românesc”), dar dă o șansă mare supraviețuirii celuilalt filon – majoritar – al susținătorilor decenți, profesioniști, onești și constructivi.

Aici este este cheia supraviețurii USRPLUS: în pariul pe înțelepciunea dialogului în detrimentul orgoliului smucit, parteneriatul inteligent și chiar asumarea demnă, nu și umilitoare (cum s-a petrecut ieri, în fața lui Florin Cîțu) a înfrângerilor de parcurs.

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.