Johannis intră de fapt în cursa pentru Cotroceni. Nu acum, în 2014!

Invitaţia de a ocupa Palatul Victoria a venit la timp. După nouă ani în care a fost stăpânul absolut al unui oraş întreg, Klaus Johannis a ştiut să profite de uşa deschisă pentru a intra direct în prim-planul politicii româneşti. Şi după cum chiar el o recunoştea, Cotroceniul e o destinaţie interesantă. Ce-i drept, nu pentru toamna acestui an. Peste cinci ani însă… . Până atunci, acceptând oferta Opoziţiei, el devine unul din adversarii electorali ai lui Băsescu la prezidenţialele din 22 noiembrie.
un comentariu de Dan Duca

88% din voturile unui oraş înseamnă totul pentru un primar, mai nimic pentru un candidat la preşedinţie. Primarul Sibiului, Klaus Johannis ştie bine asta. Iar „Sasul” a profitat din plin de haosul politic al unei capitale – Bucureştiul – după care ca orice ardelean care se respectă, nu se omoară – pentru a se transforma chiar într-o noapte dintr-un cvasinecunoscut în ochii populaţiei, în Salvatorul patriei. În neamţul concis, zgârcit la vorbă, eficient – pe care unii dintre români îl tot aşteaptă de la Carol I încoace. În Stolojan al anilor 90, în Isărescu al anilor 2000. În Ţiriac al ultimilor 20 de ani. Johannis nu are nimic de pierdut. Chiar şi în situaţia destul de probabilă în care preşedintele Traian Băsescu nu îl va desemna  premier. Niciodată nu s-a vorbit atât de mult şi doar de bine despre el. Nici chiar atunci când Sibiul, devenea sub zâmbetu-i glacial, Capitală Culturală Europeană a anului 2007. Pentru că bătălia sa politică nu se poartă în toamna acestui an. Ci în „deceniile următoare”, după cum declara, atunci când Cotroceniul ar putea figura – conform propriilor declaraţii din acest an – pe agenda sa.
Intrarea sa de acum în cursa pentru Palatul Victoria are şi alte semnificaţii decât cele legate de propriul brand politic. Unele legate de cursa prezidenţială din toamna acestui an. Acceptând oferta PNL-PSD-PC-UDMR, Johannis devine adversarul lui Traian Băsescu. Iar asta poate înseamna voturi în minus pentru şeful statului. În toamna lui 2004, Johannis a surprins pe toată lumea, declarându-se un susţinător al candidatului Alianţei DA de atunci, nimeni altul decât Băsescu şi asta în defavoarea fostului premier Adrian Năstase. Cuvântul lui Johannis a contat cu siguranţă în scorul extrem de mare pe care Băsescu l-a scos în Sibiu şi e de aşteptat să o facă şi acum. Un electorat care te votează timp de două mandate la rând cu 88% şi care e dispus să iasă în piaţa centrală pentru a nu-şi lăsa alesul să plece la Bucureşti, nu va alege un candidat nerecomandat de acesta. Johannis nici nu trebuie să-şi exprime o preferinţă pentru Geoană sau Antonescu. E suficient să-l trateze pe Băsescu cu aceeaşi condescendenţă cu care a făcut-o din 2007 încoace. Iată un motiv suficient pentru şeful statului să regrete că în vara asta nu a băut o ţuică şi cu ciobanii din Mărginime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here