Kovesi revine în forță cu primele cazuri anticorupție și anunță că se va bate pentru lege: ”Vom lupta!”

Kovesi revine în forță cu primele cazuri anticorupție și anunță că se va bate pentru lege: ”Vom lupta!”

iunie 20, 2021 0

Cei care și-au imaginat că, prin îndepărtarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA au scăpat de un mare pericol, s-au înșelat amarnic.

Deși suferind și cu răni încă neînchise după alungarea din România pe filiera Dragnea-Tăriceanu-Tudorel Toader, fosta șefă a DNA s-a repliat rapid și revine acum în forță de pe cu totul alte poziții.

Rețele infracționale din România au toate motivele să nu stea liniștitite atunci când vorbim de mare corupție la intersecția cu Europa.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Parchetului European, a declarat într-un interviu acordat Risk & Compliance Journal al The Wall Street Journal că instituţia pe care o conduce a înregistrat deja mai mult de 300 de cazuri şi că doreşte să angajeze alţi cel puţin 50 de anchetatori.

”Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere ”, a spus ea, citată de News.ro.

Kövesi a precizat că EPPO poate coopera cu orice entitate sau persoană care are informaţii despre infracţiuni comise, dacă acestea se încadrează competenţei Parchetului. „Pe site-ul nostru există posibilitatea de a trimite plângeri în 22 de limbi ale statelor membre participante”.

Kövesi a subliniat că EPPO a mai primit bani, bugetul reprezentând „o provocare imensă”, însă nu şi permisiunea de a angaja mai mulţi oameni.

„Trebuie să folosim banii într-un mod inteligent. Sunt două viziuni: una a diplomaţilor – să începem, să vedem, să luăm pas cu pas -, dar asta este în conflict cu viziunea procurorilor, pentru că toţi vrem să facem o treabă bună şi ştim ce ne trebuie pentru asta. Avem nevoie de un buget satisfăcător pentru a avea resurse suficiente. Încă nu avem suficiente resurse. Mai avem nevoie de personal, cel puţin 50 de oameni în plus, aici, la Luxembourg, pentru a avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari care să gestioneze cazurile pe care le vom primi. Să sperăm că la anul vom avea mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”.

Întrebată când va fi făcut public primul caz al EPPO, Kövesi a răspuns:

„Am înregistrat deja peste 300 de cazuri. Unele sunt în fază incipientă, unele nu se află chiar la început. Este foarte dificil după două săptămâni de funcţionare să estimez, dar sper că până la finalul anului vom avea prima punere sub acuzare”.

Avatar
Ionuț Filip
Ionut Filip
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.