LHC-ul va lua iar startul. "Gaura neagră" a isteriei

octombrie 27, 2009 0

In curand va fi repornit marele accelerator cu fascicule incrucisate LHC (Large Hadron Collider) de la CERN – Geneva, si vor incepe lucrarile experimentale propriu-zise. Obiectivul principal al acestor lucrari sunt legate de testarea aspectelor inca neelucidate ale Modelului Standard  al interactiilor din natura.
lhc
„Modelul Standard a reusit sa explice modul in care interactioneaza particulele elementare, modul cum se dezintegreaza, cum se transforma in alte particule elementare, cum particule elementare (precum quarcii) formeaza particule compuse (precum protonii si neutronii). Este teoria (modelul teoretic) cel mai bine testat vreodata de umanitate, cu precizii chiar de o parte la mie, iar pentru unii parametri chiar la zecimala a 12-a. Dar teoria, asa reusita cum este ea, este inca incompleta. De ce? Pentru ca nu explica de ce particulele elementare au masa. In  plus, nu explica de ce masele au valorile pe care le au (de exemplu de ce masa protonului este de aproximativ 2000 de ori mai mare decat masa electronulului). Si cum noi stim ca daca raportul dintre masa electronului si masa protonului ar fi fost doar putin schimbat, atomii nu s-ar mai fi putut forma, iar noi nu am exista astazi. Intrebarea „de ce particulele elementare au masa si de ce au valorile masei pe care le au”, devine parte din cautarea „de unde venim” ” (citat din comentariul 12 la articolul Nu te joci cu Dark Energy)
Cu ocazia pornirii LHC-ului nu este exclusa aparitia si a unei noi isterii legate de crearea, cu aceasta ocazie a unei gauri negre care sa inghita intregul pamant. Ca sa va linistesc de la inceput trebuie sa va spun ca asemenea micro gauri negre, cum vor fi probabil create la LHC, se produc zilnic in interactia razelor cosmice cu atmosfera terestra, fara ca sa produca vreo „absorbtie”, o „inghitire” a pamantului. Ingrijorarea cea mai mare insa, este cea de aparitie si proliferare a unor preziceri si prezicatori sau chiar persoane publice cu suficienta audienta (ca de exemplu Marius Marinescu si Codrin Stefanescu).
Daca afirmatiile acestora nu sunt contracarate imediat, pretentia de competenta si suficienta infatuata, nu numai ca nu risca ridicolul, incultura, obscurantismul, devin credibile si argumentatiile ajung sa fie folosite in luarea unor decizii mai mult sau mai putin importante. Cand ajung sa influenteze si deciziile politice, sau chiar sunt emise si vehiculate de politicieni, efectele sunt dezastruoase.
CERN – 27 Oct.2009

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.