Liderul VOX cere 15 ani de rezidență, test de limbă, cultură și istorie pentru cetățenia spaniolă

Liderul VOX cere 15 ani de rezidență, test de limbă, cultură și istorie pentru cetățenia spaniolă

noiembrie 10, 2021 1

„Un plan care are grijă de naționalitatea spaniolă ca pe o comoară”. Asta cere președintele Vox, Santiago Abascal, care a profitat de dezbaterea europeană de miercuri, în Congresul de la Madrid, pentru a avansa prezentarea unui proiect de lege de înăsprire a regimului naționalității legale.

Astfel, pentru a acorda statutul de cetățean spaniol ar fi necesari 15 ani de rezidență legală, cunoașterea limbii, lipsa cazierului judiciar și renunțarea la naționalitatea anterioară.

În prezent, legea cere 10 ani de rezidență legală, care se reduce la cinci în cazul refugiaților și doi pentru cei din țările din America Latină sau cu legături cu Spania.

Vox, partid ultraconservator, nu propune modificarea termenelor reduse aplicate refugiaților sau ibero-americanilor, dar extinde acordarea naționalității la doi ani pentru alte cazuri excepționale, precum căsătoria sau plasamentul maternal, pentru care până în prezent era doar un an de rezidență. necesar.

În ceea ce privește cunoașterea limbii, textul promovat de Abascal revendică deținerea unui certificat de limbă oficială care atestă utilizarea limbii precum și promovarea „un test scris de cunoștințe constituționale, istorice și culturale ale Spaniei”.

În plus, legea propusă include cerința „expressă” de a nu avea antecedente penale pentru a avea acces la naționalitatea spaniolă prin opțiune, scrisoare de naturalizare și reședință.

Iar în ceea ce privește renunțarea la naționalitatea anterioară, Vox cere prezentarea unui document public emis de țara de origine care să o ateste. Doar imigranții din țările din America Latină, Andorra, Filipine, Guineea Ecuatorială sau Portugalia și sefarzii din Spania ar fi scutiți de această cerință.

Surse din partidul lui Abascal citate de ABC explică faptul că inițiativa lor urmărește să pună capăt „practicilor frauduloase de dobândire a naționalității spaniole, precum și să restrângă atribuirea acesteia prin proceduri care nu dovedesc, în niciun fel, un grad suficient de integrare în ”naţiune.spaniolă”.

Pe scurt, vrea ca toți cei care dobândesc naționalitatea spaniolă să aibă o „legătură de loialitate” și „angajament istoric” cu țara.

Grupul prezidat de Santiago Abascal subliniază că numărul rezidenților străini care au dobândit naționalitatea spaniolă a crescut „aproape 53%” în ultimii patru ani, ceea ce ne permite să afirmăm că Spania este „o națiune cu o politică de emigrare deschisă”. 

Consiliul Congresului trebuie acum să examineze și să califice această inițiativă, astfel încât Vox să o poată ridica Plenului Congresului pentru examinare. Va fi atunci când grupurile parlamentare vor trebui să decidă dacă să permită prelucrarea acesteia sau să aleagă să-i dea veto.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.