PD + PSD. Ce ziceti? Plus atentie la PS2

mai 22, 2007 0

Nu e exclus. Mai mult, nu e improbabil. Se inmultesc semnalele  in sensul unei apropieri, chiar la guvernare, intre PD si PSD.
Doua exemple. Aseara, la Realitatea TV, Emil Boc, facind franjuri cu o vorba ferma ca o sabie ascutita, un principiu care a figurat la loc de cinste in programul politic al PD: e exclusa o colaborare cu PSD. Azi, Ioan Rus, concitadin cu Boc si mai mult decit atit, propunind Biroului Executiv al PSD o colaborare cu PD, colaborare cu care, spun „sursele”, Mircea Geoana  (dar ce mai conteaza Geoana acum?) ar fi fost de acord.
Nu e exclusa o asemenea turnura, asadar. In mod cert, PD ar putea bifa un obiectiv, facind o asemenea mutare. Cu sprijin social-democrat, ar dobori, sigur, PNL de la guvernare. Pentru a lucra si la imagine, ar pretinde si o schimbare radical la virful PSD: ar putea cere  trecerea intr-o carantina prelungita sau chiar definitiva a lui Ion Iliescu si a acolitilor sai si ar presa pentru instalarea la conducere a partenerilor din Grupul de la Cluj.
O asemenea mutare ar avea logica. Dar un sens superior? Dupa parerea mea, nu. PD ar salva PSD cu un pret foarte mare.
Desigur,  tot scenariu pe care l-am rezumat aici e la conditional. Nu avem inca nimic semnat, dar nici nu putem ignora semnalele – tot mai precipitate – care si-au facut loc in „piata”. Insa, daca democratii aleg, pentru scopuri meschine, sa salveze si, mai mult decit atit,  sa onorabilizeze acum PSD, gresesc profund.  Traian Basescu, personajul politic fara acordul caruia toata aceste semnale nu ar fi existat, ar ajunge exact in situatia – care nu i-a placut si pe care a denuntat-o ca atare – in care a fost Emil Constantinescu: adversarii redutabili ai acestuia au negociat cu el timp indelungat, cind erau slabi; cind au devenit puternici din nou, au impus o evidenta pozitie de forta si, ca sa vorbesc marinareste, l-au aruncat peste bordul politicii.
PS. E drept, dupa declaratia de aseara, Emil Boc o drege astazi: spune ca singura solutie pentru a reconfigura distributia de putere de pe scena politica sint alegerile anticipate si ca PD nu va intra la guvernare cu PSD. Totusi…
PS2. A venit dupa ce am apucat sa fac aceasta postare. E vorba, banuiesc ca deja banuiti, despre recomandarea CRP de a boicota in ziua de joi (pentru audiovizual) si in ziua de vineri (pentru print) declaratiile lui Traian Basescu, ca replica la iesirea sa la adresa jurnalistei de la Antena. Parerea mea: RECOMANDAREA DE A BOICOTA TREBUIE BOICOTATE. CRP si CTP aplica o masura inegala: sint zeci de alte cazuri cind se impunea luarea de masuri identice (vezi cazurile Vadim, Becali, Voiculescu, Nastase si multi altii) . Atunci, CTP a preferat sa taca si, eventual, sa joace tenis. E adevarat – indemnul la boicot e o recomandare, dar, chiar si asa, recomandarea cu pricina merita un „rever” la cos. Presa trebuie sa scrie pentru cititori si sa nu se impiedice in capriciile unui personaj precum e CTP. Cum spuneam: parerea mea! 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.