Dispare imunitatea după luna a șasea de la rapel? Precizarea importantă a lui Valeriu Gheorghiță despre vaccinare

Dispare imunitatea după luna a șasea de la rapel? Precizarea importantă a lui Valeriu Gheorghiță despre vaccinare

aprilie 1, 2021 0

Medicul Valeriu Gheorghiță a comentat anunțul companiei Pfizer (confirmat și de Centru pentru Prevenirea Bolilor din SUA) potrivit căruia este probat deja faptul că imunitatea după a doua doză durează 6 luni.

”Sunt doar datele la 6 luni care spun că imunitatea a durat 6 luni, în proporție de 91% și de 95% în cazul formelor grave. Și atenție, între timp oamenii au fost expuși și la noile tulpini, care sunt mult mai agresive. Or, imunitatea celor verificați de studiile post-vaccinare la 6 luni arată foarte bine. Și nu mă aștept ca pentru luna a 7-a imunitatea să scadă. Deci imunitatea poate dura mai mult de 6 luni, urmând ca următoarele măsurători să ne spună cât timp peste 6 luni durează imunitatea după a doua doză de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech asigură protecţie împotriva Covid-19 timp de cel puţin şase luni de la rapel, arată un studiu clinic în faza 3, anunţă joi cele două companii, relatează News.ro, care citează CNN.

Este vorba despre primele teste cu privire la durata protecţiei vaccinului împotriva Covid-19, iar în pofida acestei perioade modeste de şase luni, este vorba despre o perioadă mult mai mare decât cele 90 de zile de protecţie estimate până acum.

Vaccinul rămâne eficient în proporţie de 91% împotriva bolii simptomatice în aceste şase luni, anunţă Pfizer şi BioNtech.

El pare să fie ”deplin eficient” împotriva variantei sud-africane (B.1.351) împoriva căreia, se temeau unii cercetători, vaccinurile anti-Covid nu ar fi eficiente, subliniază cele două firme.

”Vaccinul a fost 100% eficient împotriva formelor grave ale bolii aşa cum sunt definite de către Centrele americane de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC) şi a avut o ficienţă de 95,3% împoriva formelor grave de Covid-19 aşa cum sunt ele definite de către Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA)”, precizează Pfizer şi BioNTech într-un comunicat.

Despre eficienţa vaccinurilor împotriva unor noi mutaţii, Gheorghiţă a afirmat că în acest moment companiile Pfizer și Moderna evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante, africană și braziliană.

„Cu siguranță vor exista aceste vaccinuri și, în cazul în care vom avea o prevalență crescută a acestor infecții, este posibil să efectuăm o a treia doză cu acest vaccin adaptat noilor tulpini”, a spus Gheorghiță.

El a adăugat că, la final de martie, două milioane de persoane vor fi vaccinate în România.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.