Prima victimă la nivel înalt în UE din cauza vaccinului rusesc: premierul Slovaciei

Prima victimă la nivel înalt în UE din cauza vaccinului rusesc: premierul Slovaciei

martie 29, 2021 0

Premierul Slovaciei, conservatorul Igor Matovic, a anunțat duminică seara târziu că va preda postul său de șef al executivului ministrului de Finanțe, Eduard Heger, în vârstă de 44 de ani.

Decizia vine la câteva săptămâni după ce a izbucnit o criză în guvern, când a ieșit la iveală faptul că Matovic a negociat în secret – fără a-și informa partenerii de coaliție – cumpărarea a două milioane de doze de vaccin rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V.

Șase miniștri din cele patru formațiuni politice care alcătuiesc guvernul de coaliție și-a anunțat demisia în ultimele zile.

Achiziționarea a aproximativ două milioane de doze de vaccin rusesc a fost făcută fără aprobarea a două dintre cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernare de centru-dreapta.

Slovacia are 5,5 milioane de locuitori și, în ultimele săptămâni, a ieșit încet din cel mai grav val de coronavirus de până acum, cu spitale prăbușite și una dintre cele mai mari rate de deces din Uniunea Europeană.

Slovacia a înregistrat aproximativ 9.500 de decese din cauza covid-19. La începutul lunii octombrie, Bratislava raportase doar 54 de decese cauzate de boală.

Țara din Europa Centrală a primit 200.000 de doze de vaccinuri Sputnik, dar nu a efectuat încă testele de lot relevante pentru a începe injectarea dozelor în populație.

Dacă va trece la vaccinarea fără avize, Slovacia va fi a doua țară din Uniunea Europeană, după Ungaria, care va vaccina cu un produs neaprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Disputa a dus, săptămâna trecută, la demisia ministrului sănătății, Marek Krajci.

Dar partidul liberal-conservator Libertate și Solidaritate (SAS) și partidul de centru-dreapta pentru oameni (Za ludi) au cerut acum și demisia premierului.

Într-o postare pe Facebook, Matovic a spus că va demisiona doar în anumite condiții, una dintre ele fiind să i se permită să rămână în Guvern.

De asemenea, el vrea ca, odată cu el, să demisioneze și vicepremierul Richard Sulik, lider al SAS, și ministrul Justiției, Maria Kolikova, din partidul Za ludi. De asemenea, SAS trebuie „să renunțe la un minister”, a mai spus Matovic.

Premierul a susținut cumpărarea de vaccin Sputinik V, motivând că va accelera campania de vaccinare a țării, dar aliații săi din Guvern spun că această decizie pune la îndoială orientarea prooccidentală a Slovaciei.

„Partenerii noștri de coaliție s-au folosit de importurile de vaccin Sputnik pentru a provoca o criză”, a acuzat Matovic.

Pe de altă parte, Richard Sulik a spus că oferta de a demisiona a lui Matovic e binevenită, dar a respins condițiile acesteia, spunând că e vorba despre „o răzbunare politică”.

„Premierul are animozități personale și nu este interesat de țară”, a spus el.

Sulik s-a declarat gata să demisioneze dacă pleacă premierul, dar că nu este dispus să renunțe la un portofoliu de ministru al SAS.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.