Primul mare semn că vaccinarea începe să dea roade și în România?

Primul mare semn că vaccinarea începe să dea roade și în România?

mai 8, 2021 0

Nici 3%. Aceasta este rata de infectare după ultimele date anunțate astăzi de Grupul de Comunicare Strategică. O scădere foarte puternică față de acum două săptămâni, de pildă, a infectărilor în raport cu numărul de teste efectuate.

Este acesta primul mare semn că se simte și în România efectul vaccinării masive?

Poate fi, mai ales că  datele iau în calcul și perioada Sărbătorilor de Paște când șansele de infectare au crescut mult, grație intercațiunilor umane la slujbele religioase și reuniunile în familie.

Deci, cu atât mai mult această rată mică de infectare poate fi semnul că vaccinarea începe să dea roade.

Rămâne de văzut dacă nu va fi un puseu pe infectări zilele următoare, dar primele semne bune se văd deja.

Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.400 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează sursa citată.

Până sâmbătă, pe teritoriul României au fost confirmate 1.065.254 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.011.694 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 7.497.476 de teste RT-PCR şi 959.507 de teste rapide antigenice.

Maratonul Vaccinării merge bine în București

Peste 5.500 de persoane au fost vaccinate, până sâmbătă la amiază, la „maratonul” organizat în Bucureşti, eveniment deschis tuturor ce doresc să se imunizeze împotriva virusului SARS-CoV-2, relatează Agerpres.

Potrivit organizatorilor, de vineri după-amiază au fost vaccinate 5.547 persoane, astfel: 3.361 de persoane la centrul de la Sala Palatului şi 2.186 de persoane – la centrul de la Biblioteca Naţională a României.

Începând de vineri, ora 16,00, şi până luni, ora 8,00, la Biblioteca Naţională din Bucureşti şi la Sala Palatului are loc Maratonul de Vaccinare – Ediţia Bucureşti, la care cei interesaţi se pot prezenta doar cu buletinul. Serul folosit este Pfizer/BioNTech.

 

 

 

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 24.636 de teste RT-PCR (9.794 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 14.842 la cerere) şi 12.821 de teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 265 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În Timișoara, situația stă chiar mai bine. Tot efectul vaccinării masive?

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă că municipiul Timişoara a ajuns în scenariul verde, având raportată o rată de infectare COVID-19 de 1,40 la mia de locuitori.

Noile măsuri se aplică de duminică, 9 mai.

„Scăderea raportată coincide cu expirarea perioadei de 14 zile, la care urmau să fie reevaluate măsurile pe Timişoara, iar cu această ocazie, municipiul Timişoara iese de pe anexele cu restricţii suplimentare, fiind aplicabile restricţiile generale aplicabile din HG nr. 432/2021”, a explicat prefectul Zoltan Nemeth.

Potrivit acestuia, de duminică, în municipiul Timişoara este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului (faţă de capacitatea de 30% permisă în ultimele două săptămâni).

Sunt permise, de asemenea, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, fără a depăşi 50% din capacitatea maxima a spaţiului.

Activitatea sălilor de jocuri este în continuare restricţionată, indiferent de rata de infectare, conform art. 10 pct. 1 din HG nr. 432/2021.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al Sănătăţii.

Spectacolele de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la trei persoane.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţa de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Aceste activităţi sunt permise cât timp municipiul Timişoara are o incidenţă cumulată mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ sau localitate este mai mare de 1,5 la mia de locuitori, CJSU, în termen de 48 de ore de la depăşirea incidenţei de 1,5 la mia de locuitori, trebuie să constate depăşirea limitei în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite, care se vor aplica pentru o perioadă de 14 zile.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.